Instagram telt geen likes meer

 

‘Kijk, er zijn natuurlijk belangrijker zaken om je druk om te maken in het leven.’

 

(Zoals daar zijn de breuk tussen André en Bridget en het opvallende gedrag van Leonie ter Braak in Wie is de mol?), maar wat mij gisteren toch ineens behoorlijk bezighield was het wegblijven van de ‘score’ van het aantal likes van je Instagram-post.

 

Niet dat het ’t hoogst haalbare in het leven is, maar je foto en het bijpassende tekstje wordt toch wel ‘gerate’ door het aantal likes. Dichtbij doet het beter dan veraf, een eerlijk verhaal beter dan een standaardtekst. Je volgers willen graag iets unieks, en terecht.

 

Maar ineens was het uit met de pret. ‘Adeline Mans en anderen vinden je foto leuk’, stond er. En anderen? Maar welke anderen? En nog belangrijker: hoeveel anderen? Want los van het feit dat je zelf graag wilt zien hoe je foto het doet bij de mensen, ook Instagram serveert je bericht aan meer mensen uit zodra de betrokkenheid van je volgers hoger is.

 

Nu voelde het een beetje als een proefwerk zonder cijfer. Als op de weegschaal staan zonder het aantal kilo’s te kunnen lezen, als shoppen zonder te weten wat je betaalt. En toen ineens bedacht ik dat het misschien zo’n gek idee n og niet was van de firma Instagram. Ons leven staat al zo in het teken van oordelen en beoordeeld worden. En als Adeline je foto leuk vindt en je tekstje met plezier heeft gelezen, nou, wat wil een mens dan eigenlijk nog meer?

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach