Inderdaad Geen Stijl
Maar wel helemaal in de stijl van.
‘We halen niks weg. Als je niet tegen die beelden kunt, log je maar uit op Twitter en kom je lekker niet naar Geen Stijl, dan ga je maar naar de NOS of RTL Klein of naar Mediahuis, die filteren de informatie precies tot op een niveau waarop ze denken dat hun publiek het aankan. Omdat ze het zelf niet aankunnen wat er wérkelijk gebeurt.’
Aldus Geen Stijl na diverse verzoeken om beelden van Peter R. de Vries van hun site te verwijderen. Best wel kort door de bocht en ook niet echt chic, maar verder wel helemaal in de stijl van Geen Stijl. Ik zag het afgelopen woensdag voorbijkomen en als ik eerlijk ben heb ik me echt heel erg moeten inhouden om níet naar Geen Stijl te gaan en de beelden te bekijken. Dat is me gelukt, gelukkig, want ik ben nu eenmaal echt niet van Geen Stijl.
Zou ik gefilmd hebben als ik toevallig getuige was geweest van de aanslag op Peter R., vroeg ik me af. Ja dat zou ik, vermoedt Mark Deuze die hoogleraar mediastudies is aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens hem vinden we het zo langzamerhand allemaal de normaalste zaak van de wereld dat alles wordt gefilmd, wat ook vrijwel iedereen doet omdat vrijwel iedereen met een smartphone op zak loopt. Maar of ik de beelden ook gedeeld zou hebben? Voor veel Twitteraars en Facebookers ‘voelt het goed’ om heel veel likes, retweets, hartjes en reacties te krijgen op een post – ik ben daar zelf ook heus niet vies van. Maar ook naar aanleiding van zoiets heftigs als de aanslag van afgelopen dinsdag?
Geen Stijl verwijt de politie dat zij ‘vrije nieuwsgaring probeert te dwarsbomen inzake een ingrijpende gebeurtenis van nationaal belang, die bovendien volgens velen ook direct raakt aan de persvrijheid’. En voegt daar nog aan toe dat we ‘in wonderlijke tijden leven als je bedenkt dat de politie de definitie van ‘respect’ op zodanige wijze gaat interpreteren dat er een verzoek tot (zelf)censuur en persbreidel van de media uit voortkomt’.
Oh ja joh? Is dat waar het om gaat? Of gaat het er hier om dat iemand wordt neergeschoten op straat – door zijn hoofd ook nog -, wat iemand in de meest kwetsbare positie denkbaar brengt en dat het best wel normaal is om iemand op zo’n moment zijn privacy te gunnen? Per slot van rekening is Peter R. zelf niet in de positie om zich te verdedigen en is het minste wat we hem en zijn familie kunnen gunnen een beetje privacy, een beetje rust en wat respect.
Kwestie van fatsoen toch? En van stijl.