In ‘Schijnstudent’ ontrafelt Rachel het tragische dubbelleven van haar overleden zus

 

De schijnstudent is een student die doet alsof hij of zij studeert. Tot in de kleinste details spiegelt zo’n student de familie een schijnwereld voor. Soms met verschrikkelijke gevolgen.

 

 

Trigger warning: zelfmoord

 

Dianne Tonies studeerde geneeskunde en leidde een studentenleven zoals vele anderen. Maar na haar plotselinge dood bleek de waarheid heel anders in elkaar te zitten. Daarover zei haar zus Rachel eerder al bij Jinek: ‘Iedereen in Diannes omgeving, ook haar huisgenoten, vertellen precies hetzelfde verhaal als ik nu vertel: Dianne is leuk, lief en zorgzaam en alles gaat goed.’ Dianne sprak altijd over haar studie alsof ze er druk mee bezig was en stuurde foto’s in haar witte doktersjas. Maar Dianne was een schijnstudent. Na haar eerste jaar was ze gestopt met haar opleiding en de jaren die volgden deed ze alsof.

 

Haar zusje Rachel kreeg na de dood van Dianne vaak de vraag waarom ze nooit heeft gezien dat Dianne een dubbelleven leidde. Maar wat had ze moeten zien? Haar zus hield het zo perfect verborgen dat ze in die zes jaren helemaal niet studeerde, dat er helemaal geen aanleiding was om te twijfelen. Inmiddels heeft Rachel samen met Leon Veenendaal een documentaire over haar zus gemaakt. In Schijnstudent probeert ze de puzzel in elkaar te zetten van het leven van Dianne dat de laatste jaren een grote leugen bleek te zijn. Er was helemaal geen sprake van colleges volgen en blokken voor tentamens. Jarenlang hield ze de schijn op voor haar zussen, haar ouders, haar vriend en haar huisgenoten.

 

Op de dag dat ze zou afstuderen beroofde ze zichzelf van het leven. Er was geen afscheidsbrief, ze had haar telefoon en computer helemaal leeggehaald. Er bleven alleen maar vragen over. Uiteindelijk is de kluwen van het geheim van Dianne ontrafeld en dat is te zien in deze aangrijpende documentaire.

 

Er zijn meer studenten dan je denkt die soms een jaar niet studeren of er helemaal mee gestopt zijn, terwijl ze hun omgeving een totaal ander plaatje voorhouden. Ze bezwijken onder de prestatiedruk en de schaamte omdat het hen gewoon niet lukt. Dat taboe om te vertellen hoe het werkelijk met je gaat als blijkt dat je je vervolgopleiding niet succesvol doorloopt en afrondt moet volgens Rachel doorbroken worden. Voor haar was het daarom niet alleen belangrijk om het geheim van haar zus te begrijpen, maar ook om anderen mee te geven dat het niet erg is om te falen.

 

Schijnstudent is dinsdag 18 oktober om 22.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO2.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door 2Doc.nl | Documentaireplatform (@2doc.nl)

 

Denk je aan zelfmoord? Praat erover. Bel 0900-0113 of chat via 113.nl. 24/7 open, anoniem en vertrouwelijk.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit