In naam van de Vader en de Zoon en vooral van de Heilige Geest

 

Het leven van een non gaat bepaald niet over rozen, want ik geef het je te doen.

 

 

Een heel kloostercomplex onderhouden van wat je met z’n veertienen – gemiddelde leeftijd 75! – bij elkaar kunt sappelen met de toch wel een beetje uit hun tijd gelopen ambachten boekbinden, boekrestauratie en kalligrafeeropdrachten? Net toen deze zusters er geen gat meer in zagen, zagen ze het licht: op de gronden rond het klooster waar jarenlang maïs had gestaan moesten ze maar eens wijnranken gaan aanplanten. Want als er toch íets is wat nog wel even beklijft in deze wereld, zo weten die katholieken als geen ander, dan is het wel wijn.

 

Geef toe dat het een gedurfd plan is, maar het werd wel degelijk tot uitvoering gebracht in de Norbertinessenpriorij in het Brabantse Oosterhout, waar de zusters van Sint-Catharinadal al sinds 1647 hun intrek hebben. De eerste oogst, in 2018, leverde meteen al 12.000 flessen op, dus dat stemde hoopvol. En jawel hoor! Een jaar later leverden de kloosterwijngaarden niet minder dan 55.000 flessen op: een rosé, een op eikenhout gelagerde chardonnay en een witte blend. De abdij van Oosterhout leek te zijn gered. Ware het niet dat corona een lelijke streep door de rekening dreigde te halen.
De veertien zusters hadden namelijk op het punt gestaan om een prachtdeal met KLM te sluiten: de maatschappij zou 20.000 flessen afnemen om ze op intercontinentale vluchten aan hun passagiers voor te zetten, maar zonder vluchten geen passagiers en ook geen wijn, waardoor de zusters met hun 20.000 flessen bleven zitten. Hetgeen zonder ‘Breda Maakt Mij Blij’ waarschijnlijk nog steeds zo zou zijn.

 

‘Breda Maakt Mij Blij’, dat zijn overigens Frank Haagen en Thibaud van der Steen die de afgelopen maanden al een heel rijtje ondernemers, die door de coronacrisis ineens met onverkochte voorraden bleven zitten, wisten te redden. Dat deden ze door buurt- en streekgenoten met oproepen op sociale media aan te sporen om die ondernemers een handje te helpen, waardoor een lokale brouwer zijn biertjes alsnog verkocht kreeg, een bloementeler zijn voor de Vierdaagse geteelde gladiolen kwijt kon en ook een aspergeteler, pruimenboer en bomenkweker hun omzet weer bij zagen trekken.

 

Toen het tweetal van de week de kloosterwijnen onder de aandacht bracht, vlogen ook de flessen wijn in een razend tempo de kloosterpoorten uit, want in een paar dagen waren de zusters los. De zusters houden het erop dat dit het werk van de Heilige Geest is. Wij worden vooral blij van Breda.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans