Ik kan mijn online gokverslaving niet langer geheimhouden

Sabine was jaren geleden gokverslaafd. Door therapie is ze eraf gekomen. Maar sinds kort is ze weer begonnen. Online.

 

 

‘Het is midden in de nacht en naast me hoor ik de regelmatige ademhaling van mijn vriend Rick. Heel zachtjes stap ik uit mijn bed en loop in mijn badjas naar beneden waar ik op de wc ga zitten. Dan pak ik mijn telefoon en verdwijn even helemaal in mijn eigen wereld.

 

Het begon toen ik studeerde en af en toe voor de lol een kraslot kocht. De ene keer won ik wel wat en de andere keer niet. Maar de spanning om te zien wat er onder het laagje tevoorschijn kwam vond ik zo leuk. Later, toen ik eenmaal een baan had en meer geld te besteden had, ging ik vaak met vriendinnen een avondje naar het casino. Daar is mijn liefde voor gokken echt flink aangewakkerd en al snel moest ik met mezelf afspreken dat ik niet meer dan een bepaald bedrag per maand mocht gebruiken om te spelen. Gelukkig kon ik mezelf toen nog goed beheersen. Mijn toenmalige vriend vond het echt niet kunnen dat ik maandelijks zoveel geld over de balk smeet en daarom hebben we tijdens onze relatie altijd gescheiden rekeningen gehouden.

 

Soms kwam ik aan het einde van de maand tekort om mijn deel van de vaste lasten te betalen en dan sprong mijn vriend bij. Dan moest ik hem beloven dat ik zou stoppen, maar de drang om te spelen was gewoon te groot. Het kostte mij m’n relatie, want mijn vriend voelde zich keer op keer door mij bedrogen. Ik kon hem niet anders dan gelijk geven en door het verdriet van onze scheiding ging ik helemaal los.

 

Uiteindelijk raakte ik alles kwijt: mijn vrienden, mijn baan, mijn huis. Ik moest weer bij mijn moeder gaan wonen omdat ik anders op straat zou belanden. Op een of andere manier kreeg zij me zover dat ik in therapie ging en langzaamaan ging het beter. Ik leerde omgaan met mijn zucht naar de roes van het winnen en kreeg langzaam mijn leven weer op de rit. In een klein dorp aan de andere kant van het land vond ik een baan en zo bouwde ik een nieuw leven op in een omgeving waar niemand mij kende en van mijn verleden wist. Daar leerde ik ook Rick kennen. Een lieve man bij wie ik me heel erg op m’n gemak voel.

 

Sinds deze lente wonen we samen, maar van mijn geheim weet hij niet. Hoe langer we nu samen zijn hoe moeilijker ik het vind om hem te vertellen wat een puinhoop ik vroeger van mijn leven heb gemaakt. Ik had hem gewoon meteen moeten zeggen wie ik echt ben, want nu kent hij me eigenlijk maar half.

 

Dat vreet aan me en dat triggerde ook weer mijn zucht naar het gokken. Maar omdat ik in een klein dorp woon waar iedereen elkaar kent, doe ik het nu stiekem online. ’s Nachts als ik op de wc zit en Rick boven ligt te slapen. Tot nu toe heeft hij niks in de gaten, maar iedere nacht ben ik bang dat hij wakker wordt en vraagt wat ik al die tijd gedaan heb als ik na een tijdje weer naast hem ga liggen.

 

Tot nu toe kan ik nog steeds mijn deel van de kosten betalen, maar de bodem van mijn spaarpotje komt in zicht. Hoe ik Rick dan uit moet leggen hoe dat komt, daar heb ik nog steeds geen zinnig antwoord op. Dat maakt dat ik me er steeds ellendiger door voel en de drang om te spelen alleen maar groter wordt.’