Hoe het komt dat ik verknocht ben aan Zeeland? Ik ben met een Zeeuw getrouwd. Als het aan mijn tijd vóór Kees had gelegen was ik er nooit meer naar terug gegaan. Maar dat is een ander verhaal. Vertel ik nog weleens.
 

Mijn Zeeland top 10

 

1 Een huisje huren op het Nollenstrand. Je kunt van daar lopend Vlissingen in en je zit met je neus zo ongeveer middenin de grote vaart. De schepen (ik mag geen boten zeggen van m’n ex-zeeman-man) komen vlak langs. Als je het treft, heb je nog een lichtende zee ook. Meestal in mei/juni, Als ze vol zitten gewoon voor volgend jaar boeken.
 
2 Gebakken kabeljauw eten in Westkapelle onder aan de dijk. Ik neem altijd zelf vorken en messen mee, anders zit ik met zo’n plastic bestekje te tobben. En als je wilt, haal je er nog een frietje bij aan de andere kant. Er staan tafels, maar boven op de dijk kun je het ook oppeuzelen op een bankje. Met zeezicht.

 

3 Bolussen van Koppejan! In Westkapelle, Meliskerke, Biggekerke etc. Check zelf even waar je in de buurt bent.

 

4 Even iets snacken en/of drinken met uitzicht op zee bij Westkaap. Tussen Domburg en Westkapelle.

 

5 Tijdschriften- en boekwinkel de Drukkerij in Middelburg, Markt 51. Je kunt er ook iets drinken.

 

6 Shoppen in Domburg. Er wel even bij vertellen dat je een Nederlander bent, anders word je in het Duits geholpen. En natuurlijk neem je daar ook een lekkere wafel met aardbeien en slagroom op het terras bij de bakker, die ook lekkere cappuccino maakt.

 

7 De Belgische Loodsensociëteit in Vlissingen aan de boulevard. En dan bij voorkeur het terras. Pas nadat je even Michiel de Ruyter bekeken hebt natuurlijk. En gekeken hebt wat voor beestje er onder z’n arm zit. Ik weet het!

 

8 Derde pinkster. 6 juni dit jaar. Ringrijden in allerlei Zeeuwse dorpen op Walcheren. Echte traditie. En toch ben ik er nog nooit geweest. Dom dom dom. Dat ga ik nu dus in de agenda zetten. Kruis door die dag, Ik ben er even niet, lieve redactie. Heb het op tijd gezegd, toch?

 

 

9 Ik krijg van Makkie Mulder op m’n kop als ik toegeef dat ik ook nog nooit in het Zeeuws Museum in Middelburg ben geweest. Mag het dan wel in mijn top 10? Jazeker! Ik weet meer dan 100% zeker dat het ontzettend de moeite waard is. Zie je alleen al aan die prachtige posters die ze maken.

 

10 Wandelen van Vlissingen naar Westkapelle. Leuk langs alle paalhoofden. Niet doen wat ik het liefste doe, als je geen kwallenbeet wilt hebben. Ik loop graag bij warm weer door de branding. Is al een keer flink misgegaan. Kun je geheid deze opmerking verwachten van een echte Zeeuw: ‘Bi j noe hlad besuukert!’ (= Zeeuws voor ‘ben je mal’)

 

Veel plezier!  

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.