Ik heb iets ontdekt

 

Laat dit even lezen aan iedereen die net een huishouden of gezin of eigen zelfstandig leven begint. Gaat ze enorm veel tijd schelen.

 

Anders ontdekken ze het op een gegeven moment toch zelf en dan is het eigenlijk te laat. Of het voor je hele huis en huishouden opgaat weet ik (nog) niet, maar het geldt in elk geval voor de tuin. Op de rest kom ik misschien later terug. Moet ik nog even bestuderen. Hoewel ik nu al ontzettend spijt heb dat ik die leuke spijltjesstoelen van m’n ouders nooit heb meegenomen. Die hebben ze gewoon weggedaan. Waarheen???

 

We hebben als jonkie, of laat ik zeggen ‘als kind van’ de neiging zo ongeveer alles anders te willen dan onze ouders. Want als je ziet wat die allemaal aan tuttigs doen… Helemaal oké hoor, als zij er gelukkig van worden moeten ze het lekker doen, als jij er in elk geval maar niet aan mee hoeft te doen. Jij maakt natuurlijk je eigen keuzes.

 

Nou dat heb ik ook gedaan. In de tuin bijvoorbeeld. Het toppunt van erg waren wel de flagstones. Ken je ze? Die lagen bijvoorbeeld als paadjes door je tuin en bij voorkeur als pad van de straat naar de deur. Begon volgens mij bij bungalows. Ook zo’n lollige uitvinding van toen ik klein was. Net als die flagstones. Hartstikke hip. Bij veel huizen werden de gewone stoeptegelpaden eruit gesloopt en werd er met veel passen en meten een flagstone-pad voor in de plaats gelegd. Ook bij ons thuis. Er lag zelfs nog een stapeltje dat ik zo mee kon nemen toen ik een tuin begon. Ja, hallo! Daar ging ik dus echt niet aan beginnen.

 

Je raadt het al: spijt. Had ik dat stapeltje nou maar wel meegenomen. En trouwens, had ik dat hele flagstone-pad toen maar meteen gelegd. Net als die bielzen die ik toen net zo hard echt niet vond kunnen. Was zo ontzettend veel handiger geweest als ik dat allemaal meteen had gedaan. Was ik niet alleen trendsetter geweest (want alle trends komen terug zoals je weet), maar – en dit is de voornaamste reden dat iedereen die nu begint dit even moet lezen – had ik het een stuk makkelijker en sneller gelegd en klaar gehad dan nu. Want nu wil ik het allebei. Bielzen en flagstones. Als je nog in de twintig of dertig bent sjouw en spit je verdorie alles een stuk soepeler en sneller dan na je vijftigste.

 

En geloof mij maar: het moment dat je precies dat wilt wat je vroeger vreselijk tuttig vond, komt er toch. Dus dan kun je maar beter alvast klaar zijn. ‘ t Is maar een tip. Gaat je mooi wel veel tijd, geld en rugklachten schelen.

 

Deel je dit even met de starters die je kent? Zullen ze je (ooit) dankbaar voor zijn.

Door: Franska

Afbeelding van Franska