‘Ik heb de uitnodiging voor mijn schoon­moeder voor onze bruiloft ingetrokken’

 

Nieuw: een paar keer in de week vertellen lezers ons hun dilemma. Een dilemma waar ze zelf niet uit komen en graag anoniem een mening over zouden willen krijgen. Zodat zij een beslissing kunnen nemen.

 

Tess (38) is nu twee jaar samen met Marco (52). Een jaar geleden vroeg hij haar ten huwelijk; het huwelijk stond gepland voor het eerste weekend van april.

 

‘Bij Marco en mij was het een klassiek geval van liefde op het eerste gezicht. In de kroeg kruisten onze blikken en ik was verkocht. Hij ook. Binnen twee maanden woonden we samen, en eigenlijk ben ik niet meer echt thuis geweest sinds ik voor het eerst bij hem bleef slapen. Uit een vorige relatie heeft hij een dochtertje van zeven jaar, waar ik het supergoed mee kan vinden. Hij heeft gedeelde voogdij over haar en met z’n drieën zijn we een heerlijk gezinnetje.

 

Dat hij me ten huwelijk zou vragen had ik écht niet verwacht. Hij had eerder gezegd na zijn scheiding nooit meer te willen trouwen dus ik had er totaal niet op gerekend. Maar heel erg welkom was zijn vraag natuurlijk wel. Ik heb geen seconde getwijfeld en zei direct ja. Ik kon niet gelukkiger zijn. Er was slechts één probleem, dat steeds groter werd: zijn moeder.

 

Mijn schoonmoeder heeft mij nooit gemogen. Ze vond ons leeftijdsverschil te groot, ze vond alles te snel gaan en dat huwelijk, daar is ze al helemaal op tegen. In het begin nam Marco het nog wel voor me op, en zei hij tegen zijn moeder dat ze haar mening voor zich moest houden. Maar tijdens het regelen van de bruiloft, wat toch het meest op mij neerkwam, is het volledig uit de hand gelopen.

 

Ze wilde per se mee met jurken passen, en raadde me vervolgens bij elke jurk aan om af te vallen. Ik zou er te dik uitzien in elke jurk. Ook wil ze precies weten hoe die huwelijkse voorwaarden in elkaar zitten, want ze is ervan overtuigd dat dit huwelijk geen stand houdt en ze vindt dat ik dan geen cent mag krijgen. Ze komt ongevraagd langs en wil blijven eten, maar kraakt vervolgens alles af wat ik voor haar kook.

 

Vanwege het coronavirus hebben Marco en ik helaas ons huwelijk moeten uitstellen. Daar zijn we allebei heel verdrietig om, maar het is niet anders. De reactie van mijn schoonmoeder? ‘Je moet helemaal niet trouwen met dat loeder.’ De maat was toen voor mij vol en ik heb haar gezegd dat ze bij de volgende datum absoluut niet welkom is. Ik ben ook niet van plan van gedachte veranderen.

 

Marco zit tussen ons in: hij wil met mij trouwen maar hij wil ook dat zijn moeder erbij is. Ik wil haar het liefst nooit meer zien. Marco begrijpt mijn kant, maar vindt dat ik overdrijf. Overdrijf ik? Moet ik haar nog één kans geven en haar wel op ons huwelijk toelaten?’

 

Tess haar naam is gefingeerd, echte naam bekend bij de redactie.

Zit jij ook in een dilemma waar je niet uitkomt? Mail je verhaal naar info@franska.nl