‘Ik geef mijn vegan vriend soms vlees en vis zonder dat hij het weet’

 

De vriend van Marijke (37) eet nu een jaar veganistisch, terwijl ze daarvoor altijd samen konden genieten van een stuk vlees of vis. Hij verwachtte dat Marijke met hem zou meedoen, maar dat is ze niet van plan. En ze wil eigenlijk dat hij er mee stopt.

 

 

“Eerlijk gezegd vind ik het zó’n onzin, dat veganistische eten. Zelf lust en eet ik alles, en ik geniet ook heel erg van eten. Maar dat ik alles eet betekent niet dat ik me niet bewust ben van wat er op mijn bord ligt. Plofkippen komen er echt niet in bij mij. Ik koop zoveel mogelijk biologisch en eet heus niet elke dag een biefstuk. Ik vind van mezelf wel dat ik er bewust genoeg mee bezig ben.

 

Timo, mijn vriend, stond er precies hetzelfde in. Tot hij een jaar geleden volledig het roer omgooide. Hij had ontzettend last van zijn rug en gewrichten en ging daarom yoga en pilates doen. Dat bleek – gelukkig – best veel te helpen, maar die mensen die hij daar ontmoette, dat zijn niet echt mijn types, om het voorzichtig uit te drukken.

 

Ze vertelden hem daar dat hij zijn eetpatroon moest aanpassen, want daar zou hij enorm van opknappen. Vlees en vis eten zouden helemaal niet goed voor hem zijn en kon je beter uit je dieet schrappen. Timo wilde dat wel een kans geven en ik steunde hem daar volledig in. Vegetarisch eten kan ik ook hartstikke lekker vinden namelijk. En ik vond het ergens ook wel leuk, want het daagde ons allebei uit om wat creatiever te koken. Elke dag falafel of tofu zagen we niet zitten natuurlijk. We kregen er zelfs lol in. Als we uit eten gingen bestelde ik wel gewoon wat ik wilde, ook al was dat vlees of vis en daar zat Timo helemaal niet mee.

 

Maar ergens is die omslag gekomen dat hij alle dierlijke producten wilde mijden. Nou, daar kan ik me absoluut niet in vinden. Ik ga geen vegan mayonaise eten of nooit meer een omelet maken. Havermelk is prima, maar ik ga echt geen extra moeite te doen om allemaal vegan eten in huis te halen. En aangezien ik degene ben die het vaakst voor ons kookt, ga ik niet alles omgooien omdat hij één of andere stomme ingeving heeft zoals dat veganistische van hem. Ik kook altijd al met runder- of kippenbouillon en ben daar nooit mee gestopt, ook niet in onze vega-fase. Dat heeft hij nooit opgemerkt. Hij denkt dat ik bananenbrood vegan maak, maar daar gaan gewoon een paar eieren in. En hij vindt het de lekkerste die er is.

 

Echt schuldig voel ik me over deze dingen niet. Erg eigenlijk, maar ik merk dat ik er steeds opstandiger in word. Een burger van Beyond Meat, dacht hij, was een gewone burger. Ik denk dat als je dat soort dingen niet eens doorhebt, je toch echt voor Jan Lul veganistisch aan het eten bent. Hij vindt het ook nog eens allemaal hartstikke lekker.

 

Natuurlijk weet ik dat hij woest zal worden als hij achter dit soort dingen komt, al weet hij dat ik zijn veganistische dieet echt onzin vind. Het is een beetje een vertrouwenskwestie en ik ben me er wel heel bewust van dat ik wat dat betreft niet goed bezig ben. Ik vind het gewoon zo’n onzin en ik hoop ook dat hij dat gaat doorkrijgen als-ie hier achter komt.”

 

In deze ongewone tijd vroegen we mensen om hun eerlijke verhaal. Om anderen niet te kwetsen zijn de namen van Marijke en Timo aangepast.