Ik ga bij Japie wonen

 

Weet je nog van Japie? Ik moest eraan denken toen ik het boek Chez Bijdendijk in handen kreeg.

 

 

 

 

 

Ik dacht al bladerend: Ik ga bij Joris wonen. Joris Bijdendijk om precies te zijn. In zijn nieuwe boek staan zeventig van zijn favoriete Franse recepten, die hij regelmatig thuis kookt. Thuis! Nou, die wil ik allemaal best proeven. Vriend Sven met wie ik het vaak over recepten heb, kreeg de ene na de andere foto van me ge-appt. Hij stuurde me vervolgens leuke filmpjes met Joris terug. Een vriendin die ik tijdens het bladeren ook foto’s stuurde appte: ‘Hij heeft je helemaal voor zich ingenomen geloof ik.’ 

 

Dat had ze goed gezien

 

 

Ik was al Joris-fan nadat ik m’n Finse vrienden had meegenomen naar RIJKS, het restaurant van Joris. Dat was ook mijn eerste bezoek aan een restaurant van Joris Bijdendijk. Hij maakt prachtige verrassende en superlekkere gerechten. Groot succes dus. M’n vrienden praten er nog over. Hij kon toen al niet meer stuk voor mij, maar nu dit boek… FAN-TAS-TISCH! In een woord. Ik zie alles terug wat me zo verslaafd aan Parijs maakte. De klassieke gerechten, maar ook m’n favoriete winkels en markten. 

 

 

Dehillerin bijvoorbeeld, de winkel waar ik elke keer zo’n loeizware koperen pan vandaan meezeulde. En allerlei andere spullen die ik keihard nodig had. Een giga voorraad friandise-vormpjes, om maar iets te noemen. Heb ik ook echt friandises mee gemaakt hoor. Steevast kwam ik thuis met ‘onmisbare’ keukenspullen. En dat terwijl ik voor de modeshows naar Parijs ging… ‘Stiekem’ was ik ondertussen met eten bezig. 

 

Voordat ik richting Parijs vertrok had ik de plekken waar m’n favorieten op het menu stonden al gereserveerd en had ik de smaak al in m’n mond van blanquette de veau, Elzasser choucroute, rogvleugel met bruine boter en kappertjes, uiensoep, radis beurre, millefeuille en niet te vergeten die heerlijke kaasplateaus. Al die lekkere dingen zie ik terug in het boek van Joris. En natuurlijk gaat dit boek niet alleen over wat je in Parijs kunt eten, je komt ook veel beroemde klassiekers uit de rest van Frankrijk tegen. De allerheerlijkste aardappelpuree, zoals ze hem alleen daar maken, cassoulet, gougères en crêpe suzette.

Nou kan ik gewoon een treinkaartje Parijs kopen of meteen een vakantie naar Frankrijk boeken, maar bij Joris gaan wonen is eigenlijk het beste plan. Ik ga hem even bellen, heb toch z’n nummer gekregen, om hem te interviewen. Of zal ik maar m’n verstand gebruiken en uit dit boek gaan koken? Daar zal het uiteindelijk toch wel op neerkomen.

 

Maar… als hij ooit ook maar iets met vol pension begint, dan ben ik de eerste die op de stoep staat. Met m’n koffertje.

 

Ik heb trouwens een verrassing voor een van m’n aan Franse klassiekers verslaafde ‘lotgenoten’. Ik verloot dit boek. Hebben, hebben, hebben? Doe mee en reageer op Facebook. Dan zie je daar misschien volgende week je naam als winnaar staan.

 

Veel geluk!

 

En een verrukkelijke week gewenst. 

 

 

Liefs van Franska 

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska