Ik ben verliefd

 

En wel hierop. Wedden dat jij er ook door geraakt wordt? Ik zou het maar eens proberen.

 

Vanmiddag ben ik voor een feestje uitgenodigd ter ere van iemand die ik pak-‘m-beet al meer dan veertig jaar ken. Oeps, lang! (En dan lieg ik er nog een paar jaartjes vanaf ook.) Vorige week was het ook al prijs. Feestje voor precies dezelfde persoon. Het leuke is dat jij er ook van kunt meegenieten. Vanmiddag wordt namelijk bij Galerie TORCH in Amsterdam de solotentoonstelling Dag in, Dag uit van Teun Hocks geopend. En die is vanaf morgen tot dertig maart te bezoeken. Als je Teuns werk kent, weet ik zeker dat je het niet wilt missen. En als je het niet kent kan ik je verklappen dat je absoluut iets mist als je niet gaat. Dus… op naar Teun dit weekend.

 

En dat hoeft niet per se in Amsterdam. Je kunt ook lekker naar het Stedelijk Museum in Breda, waar zijn grote overzichtstentoonstelling vorige week zaterdag werd geopend. Het museum was afgeladen vol. Heel veel fans stonden tot ver op straat in de rij. Ik dus ook. Gelukkig was het lekker warm buiten. Trouwens… binnen was het nog wel een graadje of wat warmer met al die mensen. Met andere woorden: ik ga terug, want wil het nog een keer in alle rust bekijken. Om er echt op m’n gemak van te kunnen genieten.

 

Want genieten is het. Teun heeft een heel verrassende, lieve kijk op dingen. Een kijk om jaloers op te zijn.

 

Zijn werk is vaak grappig, omdat het zo herkenbaar is, mooi, ontroerend, ontwapenend, wat zal ik er allemaal nog meer van zeggen?

 

Oh ja, dit

 

Dat ik nu al decennia lang spijt heb dat ik dat ene schilderij van hem toen niet gekocht heb. Dat mannetje in gestreepte pyjama dat naar de sterrenhemel kijkt. Snik. Toen was Teun nog lang niet zo wereldberoemd als nu. Intussen hangt dat gewoon bij iemand anders in huis. Ergens in New York of zo. Of ergens in een museum ver weg. Ik heb niet van veel dingen spijt. Maar dit. Als haren op m’n hoofd. Toen ik het zag was ik meteen verliefd.

 

En ik geloof al dat ik het zei hè? Ik ben een beetje verliefd op al z’n werk. Zeker weten dat jij er ook verliefd op raakt.

 

PS: De tentoonstelling ‘Van vroeg tot laat’ in het Stedelijk Museum in Breda (Bosschstraat 22) is nog geopend tot en met twintig juni.

 

De tentoonstelling in Amsterdam is dus bij Galerie Torch, Lauriergracht 94.

 

Gewoon gaan

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska