Ik ben gestopt met uitleggen waarom ik carnaval vier

 

‘Wij’ in Bergen op Zoom zijn al los, zoals we dat in onze groepsapp noemen.

 

Ik ben al twee weekenden de hort op en ik heb nu al minutieus het volgende vrijdagavondeten gepland, wat we maken op donderdag, om na het werk in één rechte streep richting le sud te kunnen rijden. Half tien in de stad is het streven, kwart voor tien toch echt wel op z’n laatst.

 

We dompelen ons onder en laven ons twee avonden aan de Bergse Vastenavend en keren op zondag terug naar thuis, waar onze verse buren zich vast afvragen waarom we toch elk weekend met die koffer aan het zeulen zijn. Over twee weken is het vijf dagen achter elkaar raak en ik kan niet wachten. Maar erover praten doe ik liever niet meer.

 

Toen ik nog in de binnenstad van Bergen op Zoom woonde ging ik elke vrije minuut. Op vrijdag, op zaterdag, op zondagmiddag, de woensdag vooraf. Ieder weekend werd optimaal benut met dweilen (zo noemen we dat) door de stad. Nu zou ik niet normaal meer kunnen functioneren, ik ben toch ook dertig plus, dus slaan we de zondag even over. Iedereen begreep het daar want deed mee, maar nu zie ik bijna puur onbegrip als ik écht even geen tijd heb het weekend, omdat ik Vastenavend vier.

 

Je hebt grofweg drie reacties…

 

  • Die waarbij mensen je binnen een seconde van semi-intelligent naar infantiel laten kelderen.
  • Die waarbij mensen meteen denken dat je met elke vreemdeling in de kroeg staat te tongen en jezelf het licht uit de ogen drinkt.
  • Die van de mensen die het ook vieren. Deze zijn leuk.
     

En omdat ik nul behoefte heb om mezelf te blijven verklaren, ben ik daarmee gestopt. Wat zonde is, want eigenlijk is het één van mijn lievelingsfeestjes. Ik vier het met vrienden, ik vier het met familie, daar drink ik wat bij ja, ik ga niet vreemd en ik hoef me niet te verkleden als Elsa uit Frozen, net als dat ik geen carnavalshits mee sta te blèren, want de muziek in Bergen op Zoom is nogal niche.

 

Weet je wat ik me trouwens nooit afvraag? Wat mensen zoal drinken op feestjes en festivals. En of ze daar dan vreemdgaan. En wat ze dan aantrekken. En met wie ze dat doen. En wat voor muziek ze dan draaien. En of ze dat dan echt leuk vinden…

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans