Ik appte haar of ze zich vandaag al moest laten testen of pas morgen, mijn vriendin de anti-vaxxer

 

Het kan natuurlijk dat je door alle coronaperikelen een mooi stuk op Franska.nl hebt gemist. Zoals deze. Hop op de bank dus, theetje erbij en even een momentje voor jezelf met één van van onze best gelezen artikelen.

 

Ik zou een dag later met haar uit eten gaan.

 

 

Ik appte haar niet omdat het me nou echt kon boeien wanneer ze zich zou laten testen, maar omdat ik nattigheid voelde. En inderdaad had mijn trucje gewerkt want ze hapte meteen met een bericht over ‘een waterdichte oplossing’ die ze inmiddels gevonden had met daarachter een URL met behalve een heleboel letters en cijfers de woorden ‘geweldige discriminerende geldige code’. Bedoelde ze een gekopieerde QR-code? Nee, dat bedoelde ze juist niet, want die zijn maar tien minuten of zo geldig omdat ze steeds ververst worden.

 

Omdat ik het appen mokkend staakte, was het nu haar beurt om nattigheid te voelen. Als ze zin had, zou ze nog wel even langs de testbus fietsen, stuurde ze. Of als ik dat per se fijn vond, want daar hield ze tegenwoordig ook rekening mee. Ik appte dat ik het vervelend vind dat ze de hand licht met de regels en onthield me van verder commentaar omdat we al langer dan vandaag weten hoe anders we hierin staan en hoe onmogelijk het is om nader tot elkaar te komen. Zo onmogelijk dat ik, toen we elkaar troffen, twijfelde of ze zich echt wel had laten testen of dat ze toch met een valse of gekochte coronapas liep te sjoemelen.

 

Hoe dan ook is mijn vriendin niet de enige die de hand licht met de regels. Als zelfs doktersassistentes een lucratief handeltje in valse QR-codes beginnen – zoals we van de week konden lezen – en aangenomen dat dit nog maar het topje van de ijsberg is, dan moet het wel heel erg gesteld zijn met de waterdichtheid van het coronapasbeleid. En raad eens? Dat is het ook. Door alle oeverloze discussies hierover drong van de week voor het eerst écht tot me door dat ik als dubbel gevaccineerde met mijn geldige QR-code voor net zoveel ellende kan zorgen als mijn vriendin de anti-vaxxer. Want ik als dubbel gevaccineerde kan besmet zijn zonder dat ik daar überhaupt al te veel last of besef van heb en het virus zodoende overdragen aan iedereen die te dicht in mijn buurt komt.  

 

Of er dan echt geen andere oplossing was, afgezien van een totale lockdown die een volksopstand van heb ik jou daar zal ontketenen? Daar ging het van de week bij Jinek over. Fleur Agema van de PVV (hoewel niet mijn vrouw, noch mijn partij) stelt voor om alle ouderen – immers dé groep die de IC’s bezet – als de wiedeweerga hun boosterprik te geven. Niet in januari, maar nu meteen en op voorwaarde dat er niet al te veel anti-vaxxers bij zitten.

 

 

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans