Ierland?
Moet dat?

 

Ineens kwam het plan op om naar Ierland te gaan. Niet mijn idee hoor. Want hoezo nou Ierland als er Schotland is? Ik kon geen enkele reden bedenken. Manlief wel. Die was meer van het kamp: hoezo nou Schotland als er Ierland…ect. En aangezien ik nogal een meegaand typje ben (geintje), gingen we dus. Waar ik dan wel van ben, is: laten we er het beste van maken. Dus aan de slag. Uitzoeken, regelen, voorbereiden, reserveren, plannen, inlezen etc. Eigenlijk worden dat altijd de leukste vakanties. Al zeg ik het zelf. En al weten we dat natuurlijk pas achteraf. Ik kan iedereen aanbevelen om dezelfde trip te doen. En vooral in het voorjaar. Net als in Schotland heb je dan de meeste kans op zon. Zeggen ze. En heb ik zelf ook gemerkt. Zonnebrandspul mee zelfs!

 

Stel je wilt hem ook doen, onze trip in het kort:

  • Heen vliegen op Galway en terug vanaf Cork. Anders moet je twee keer hetzelfde stuk doen en dat is jammer met zoveel moois.
  • Meteen naar Connamarra. Dat landschap, zo mooi! Wij sliepen daar bij een heel simpele B&B, waar de man des huizes ’s ochtends even naar de kippen ging om ons eitje te halen.
  • Toen even met de boot heen en weer naar Inishmore, het grootste van de Aran Islands. Fietsje gehuurd, rondje gereden en weer terug en verder. Als je meer tijd hebt, blijf je daar natuurlijk gewoon even een dagje of wat. Helemaal zen.
  • Door naar the Burren! Maanlandschap. Fantastisch! Je raakt niet uitgekeken.
  • Lisdoornvarna. Waar eens per jaar een soort huwelijksmarkt is. Alle vrijgezellen die op zoek zijn, dienen zich dan aan en het schijnt giga veel huwelijken op te leveren. Wij hadden daar voornamelijk veel plezier in het Smokehouse. Ooooh! Die zalm!
  • The Cliffs of Moher (zie foto), ijzingwekkend eng, gegarandeerd kriebel in je kuiten, maar zo prachtig… En wie zat daar te zingen? Tina Mulrooney. Met harp. Staat ook in mijn playlist op radio franska deze week.
  • Daarna met zevenmijlslaarzen langs de Ring of Kerry. Al moet je zeker ook die van Dingle doen, want daar zitten de papegaaiduikertjes. En de Jan van Genten. Genieten. Ik wil terug!
  • Via Kenmare gingen we door naar Baltimore, een leuk havendorpje.
  • Laatste nacht geslapen in een mooi hotel in Kinsale. We kregen de bruidssuite, want de rest was bezet. Ach, je moddert ook maar wat aan hè ;-) En erg lekker gegeten natuurlijk. Hoe kan het ook anders in Ireland’s Gourmet Capital (jaja!). Kinsale had de intussen helaas overleden tv-kok Keith Floyd geadopteerd als ereburger. Joop Braakhekke vertelde me ooit dat Keith met z’n grappen en grollen zijn grote tv-kok-voorbeeld was. Even een remindertje:

Stel je wilt
hem ook doen, hieronder
onze trip
in het kort:

 

 

 

 

  • Als afsluiter even langs de wereldberoemde Ballymaloe cookery school in Shanagarry, waar ik weer verslaafd raakte aan een nieuw soort servies, namelijk dat van Nicholas Mosse en waar ik ineens linnen theedoeken nodig bleek te hebben. En nog even een kookworkshopje bijgewoond, voordat we naar huis gingen.

 

Snik. Te kort.

 

 

 Door Franska

Beeld: GettyImages Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.