Ieder kind hoort gelukkig te zijn
Je hebt het vast wel eens gezien, van die memoplakkertjes tegen het raam die een geel huisje vormen met een groot roze hart erin. Het symbool van Stichting Het Vergeten Kind.
Uit onderzoek van UNICEF blijkt dat Nederlandse kinderen tot de gelukkigste van de wereld horen. Klinkt fantastisch, maar het geldt helaas niet voor alle kinderen. Er zijn er nog veel te veel die te maken krijgen met verwaarlozing of mishandeling. Dat tekent een kind voor het leven, met alle gevolgen van dien. Bij deze kinderen stapelen de problemen zich op. Ze krijgen gedragsproblemen, hebben vaak te maken met verslaving of crimineel gedrag. Daar komt dus een heleboel jeugdhulpverlening aan te pas om ze weer op de rit te krijgen, variërend van lichte hulp in de opvoeding tot behandeling van gedragsproblemen en psychische stoornissen. En als het echt niet anders kan wordt een kind uit huis geplaatst.
Deze hulpverleners doen echt hun stinkende best, maar het Nederlandse jeugdzorgsysteem is verre van ideaal voor deze kinderen die al zoveel op hun bordje hebben liggen. Te versnipperd, Sommige kinderen hebben al meer dan honderd hulpverleners gezien in hun jonge leven. Ze moeten dus keer op keer hun verhaal vertellen, ze moeten vaak doorverhuizen naar weer een nieuwe instelling, en zo krijgt deze kwetsbare groep niet de rust en het vertrouwen dat ze zo hard nodig hebben.
Stichting Het Vergeten Kind wil dat veranderen. Zij maken zich hard voor een Nederland waar ieder kind zich kan ontwikkelen en mee kan doen. Kortom: gewoonweg gelukkig kan zijn.
Tot en met 4 februari wordt er in de week van Het Vergeten Kind aandacht gevraagd voor het stoppen van het steeds maar wisselen van hulpverleners in de jeugdzorg. Deze kinderen die in de knel zitten hebben juist zo’n behoefte aan één vertrouwenspersoon. Waar ze een band mee kunnen opbouwen en die hen niet weer verlaat zodat ze weer van voor af aan moeten beginnen.
In de driedelige podcastserie ‘Mijn leven is geen leuk kinderboek’ gaan actrice (en ambassadeur) Angela Schijf, Tweede Kamerlid Attje Kuiken en muzikant Glen Faria in gesprek met Danisha, Daan en Annemara. De laatste drie hebben helaas veel ervaring met de steeds weer wisselende hulpverleners in hun jonge leven en vertellen hun verhaal in de podcast die je hier kunt beluisteren.
Daan heeft in vijf jaar tijd bijna tweehonderd hulpverleners gezien. Dit moet stoppen. De stichting wil dit probleem dus heel graag in Den Haag op de agenda krijgen om zo het jeugdzorgsysteem te verbeteren. Je kunt meehelpen door deze petitie te tekenen.
Doe je ook mee? Zodat straks alle Nederlandse kinderen de gelukkigste van de wereld zijn.