Huizenruil,
durf jij het aan?

 

Wil je op vakantie graag in een echt bed slapen in een fijn huis en ook nog eens in een leuke buurt, zonder de hoofdprijs te betalen? Dan kun je je huis natuurlijk ook ruilen met iemand die graag in jouw paleisje wil logeren.

 

Vriendin B. doet dat al jaren en is zo al op de gaafste plekken beland. Variërend van poepiechic Parijs, tot een hipsterbuurt in San Francisco en het platteland van Zweden.

 

Hoewel ik altijd behoorlijk onder de indruk ben van de huizen waar B. terechtkomt, moet ik er niet aan denken dat er een vreemde meneer in mijn bed slaapt. B. vindt dat ik niet zo moet zeuren. Ze vraagt of ik er weleens aan gedacht heb hoeveel vreemde meneren er in het bed van mijn gehuurde vakantiehuisje hebben liggen tukken. Ieuw!

 

Tsja, daar heeft ze wel een punt natuurlijk. Als ik er wat verder over nadenk, zie ik mezelf al helemaal zitten op zo’n prachtig strand in Kaapstad. Of op het Plaza de Mayo in Buenos Aires. En zo heb ik nog wel een paar plekken op mijn bucketlijstje staan. En daar kan ik dus zomaar gratis en voor niks terecht komen hè?!

 

Helaas ben ik nogal een tuthola waar het gaat om mijn spulletjes. Ik moet er toch niet aan denken dat ze mijn zuurverdiende stoomoven bepotelen of met een kop tomatensoep op mijn nieuwe bank ploffen. Ik zie in mijn hoofd al hoe de rode soepspetters zich in de zachtgroene stof vastslurpen. Suf hè? Alsof degene die mijn huis huurt er meteen een ravage van zou maken. Die persoon die haar huis aan mij uitleent, gaat er natuurlijk net zo hard van uit dat ik ook zuinig ben op haar dingen

 

Maar dan zijn er natuurlijk ook nog mijn pubers die van kamer moeten ruilen. Zij staan niet meteen te juichen vanwege het idee van vreemde vingers op hun Playstation.

 

 

Maar als ze dan zien wat een joekel van een flatscreen er hangt in dat appartement in Boston, en dat je waanzinnig kunt kitesurfen in het Australische Byron Bay, dan worden ze opeens een heel stuk enthousiaster. En hoe meer ik erover nadenk, hoe relaxter ik dat idee van huizenruilen vind. 

 

Deze zomervakantie slaap ik weer in zo’n doorgezakt bed van een vakantiehuisje in Italië. Dan ligt zo’n luxe geblokte boxspring in dat strandhuis in de buurt van Saint Tropez, dat ik kan ruilen met mijn ‘maison’ in Haarlem vast veel fijner! 

 

Zou jij het doen, je huis ruilen? Of voor nog geen miljoen?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit