Huh: haalt Albert Heijn een commerciële truc uit bij de verkoop van witte eieren?
Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Huh: haalt Albert Heijn een commerciële truc uit bij de verkoop van witte eieren?
Het was laatst al in het nieuws: er liggen steeds minder bruine eieren in de supermarkt. Lidl begon daarmee, Albert Heijn volgde. Witte eieren stonden erom bekend dat ze altijd een stuk goedkoper waren dan bruine eieren. Maar dat lijkt verleden tijd. Bij Albert Heijn spotten we namelijk gigantische prijsstijgingen op de witte eieren…
Albert Heijn kondigde een tijdje geleden al aan dat hun eigen merk-eieren – en later ook de biologische varianten – vanaf begin juli allemaal wit zullen zijn. Bruine eieren zijn dus straks onvindbaar in de schappen. Nu moet je al goed je best doen, want het is al een tijdje dat zo’n 80 procent van het eieraanbod van Albert Heijn wit is. Dat heeft allemaal te maken met duurzaamheidsoverwegingen.
Duurzame witte eitjes
Albert Heijn heeft een Beter voor Natuur & Boer-programma. Onderdeel daarvan is dus om samen te werken met pluimveehouders die witte eieren leveren. Volgens Albert Heijn zijn witte eieren duurzamer dan bruine eieren. ”Deze kippen eten minder waardoor ze een relatief lagere CO2-uitstoot hebben”, zo staat op de website van de supermarkt. Het gaat overigens om een luttele 6%. Jep, witte eieren zijn dus echt anders dan bruine eieren.
Goedkoper… Dachten we
Bij het woord duurzaam slaan wij heus ook aan. Maar waarom wij óók zo graag witte eieren kopen, is omdat ze een stuk goedkoper zijn dan bruine eieren. Dat komt dus omdat de witte eier-kippen minder voer nodig hebben, maar ook omdat ze langer leven en meer eieren leggen dan bruine eier-kippen. De kosten per wit ei zijn daarom een stuk lager dan de kosten per bruin ei.
Toch zien we nu bij Albert Heijn niets terug van die goedkopere prijs. Sterker nog, de prijzen van witte eieren lijken flink te zijn gestegen. Een doosje witte bio-eieren kostte eerst € 1,99, nu zien we prijzen die daar flink boven liggen. Online staan de 6 biologische eieren S M L nu te koop voor € 2,69, maar we hebben ook al bij Voedingsweetjes voorbij zien komen dat de eieren voor € 3,29 in de winkel lag… Die laatste prijs is een stijging van maar liefst 65% ten opzichte van € 1,99. Wow! Zijn alle witte eieren nu vervangen voor bruine eieren, terwijl Albert Heijn ze verkoopt voor de prijs van bruine eieren?!
Commerciële truc?
De vraag is: maakt Albert Heijn door deze enorme prijsstijging ook meer winst? Of zit daar iets anders achter? Op hun website laat Albert Heijn wel iets los over het verdienmodel voor pluimveehouders: ”Een belangrijk onderdeel van Beter voor Natuur & Boer is het verdienmodel. Met de pluimveehouders van legkippen ziet het verdienmodel er tweeledig uit: een open kostprijs (50%) en een marktprijs (50%) en is er een minimaal gegarandeerd inkomen op basis van het openprijsmodel. Daarnaast betaalt Albert Heijn voor alle investeringen die zij doen in verduurzaming.”
Betalen wij als consument meer voor de eieren, omdat Albert Heijn de boeren meer is gaan betalen? Of is dit toch een commerciële truc omdat Albert Heijn bang is om hun winstmarge te verliezen, nu ze duurdere bruine eieren niet meer verkopen? Bij grote supermarktketens staan we tegenwoordig nergens meer van te kijken… Ik ga toch maar weer eens een kijkje nemen bij de boer zelf.