Dit heb je nodig

Bodem

  • 1 ei
  • 1 tl vanille-extract
  • 50 g gesmolten suiker
  • 60 g boter
  • 1/2 tl zout
  • 190 g bloem  

 

Topping

  • 250 g suiker
  • 120 g boter
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 el melk
  • 300 g geschaafde amandelen
  • snufje zout

 

Zo maak je het

Eerst de bodem. Verwarm de oven voor op 180 graden. Klop het ei, het vanille-extract en de suiker in een grote kom. Voeg de boter en het zout toe en roer door. Doe de bloem erbij en klop goed door tot een deeg ontstaat. Doe het deeg in een ingevette ronde bakvorm van ongeveer 25 cm doorsnede. Verdeel het deeg met je vingers over de hele bakvorm, vergeet de randjes niet. Bak het 15 à 20 minuten tot het goudbruin van kleur is aan de randen.

 

Om de topping te maken, neem je een middelgrote steelpan. Doe de suiker, boter, vanille-extract en melk erin en breng aan de kook. Voeg de geschaafde amandelen en het zout toe en kook 5 minuten op hoog vuur tot een lichte karamelkleur ontstaat. Giet het amandelmengsel op de gebakken bodem en verspreid gelijkmatig. 
Verhoog de oven tot 200 graden en zet het 15 à 20 minuten in de oven tot een diepe goudbruine kleur ontstaat. Laat het minimaal 10 minuten afkoelen en haal daarna uit de bakvorm.

 

Eet smakelijk!

 

Tip: Lekker met crème fraîche of vanille-ijs!

Sfeerbeeld: Food 52