Hoe krijg ik m’n kind op kamers?
Na al die maanden intelligente lockdown zijn mijn kinderen mij wel een beetje zat en willen liever vandaag dan morgen op kamers.
Vooropgesteld dat we elkaar best lief vinden in Huize Smit, willen mijn kuikens zo onderhand het nest verlaten. Dat vindt deze moederkloek niet gezellig, maar wel begrijpelijk.
De vrijheid naar een kamer waar je geen last hebt van de regels van thuis roept. Maar dan moet die kamer nog wel gevonden worden en daar zit het hem nu juist in. Volgens mij win je tegenwoordig makkelijker de Staatsloterij, dan dat je een kamer vindt. Of je moet die Staatsloterij winnen, zodat je de kamerprijs kunt betalen.
Want dat je de hoofdprijs betaalt is wel duidelijk. Een kamertje van 12 m² in het centrum van Amsterdam voor 800 euro? Met dan een gedeelde keuken en doucheputje. Deze moeder is wel goed, maar niet gek. Dus in de zoektocht naar een eigen plek probeer ik mijn kinderen duidelijk te maken dat ze wel met een paar dingen rekening moeten houden.
Schrijf je niet in bij een malafide bureau die je een huis met een tuin voor 350 euro in de maand belooft. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het dat ook. Zorg dat ze nooit geld overmaken naar vage verhuurbedrijven. En dat ze ook geen kopie van hun legitimatiebewijs sturen om identiteitsfraude te voorkomen.
Ze moeten de teksten op verhuurwebsites goed lezen. Ik weet het, daar houden ze niet zo van. Maar juist in de kleine lettertjes staan vaak allerlei instinkers. Voor je het weet zitten ze vast aan een duur abonnement dat automatisch verlengd wordt, maar geen kamer oplevert.
Er zijn helaas geslepen makelaars die om administratiekosten en sleutelgeld vragen als je die kamer eindelijk hebt gevonden. Dat mag dus niet: de verhuurder van de kamer betaalt die makelaar al voor de bemiddeling.
Snap je niks van je huurcontract of heb je het idee dat een makelaar je niet netjes behandelt? Dan kun je terecht bij het Juridisch Loket. Deze mensen hebben verstand van zaken en kunnen je advies geven hoe je moet handelen bij een klacht. En wil je weten of de huurprijs van je kamer wel klopt, kijk dan even op de site van de Studentenvakbond LSVB.
En dan het allerbelangrijkste: zeg tegen iedereen die het maar horen wil dat je een kamer zoekt. Je weet maar nooit of de tante van je vader en daar weer de buurman van toevallig een kennis heeft die een kamer wil verhuren. Of je vraagt of je moeder om het even op de Franska.nl-site te zetten. Dus bij deze; twee kamers in Amsterdam gezocht, liefst een beetje betaalbaar… Iemand?
Bron: De Volkskrant