Hoe je griep geen kans geeft
Je snottert, hoest, hebt hoge koorts en spier- en keelpijn.
Niet iedereen heeft alle symptomen van de griep. Je kunt ook alleen last hebben van koorts en keelpijn.
Griep wordt veroorzaakt door een virus. Je krijgt griep in de winter sneller, omdat dan mensen vaker samen binnen zitten en je elkaar zo dus gemakkelijk kunt besmetten.
Bij griep voel je je aanmerkelijk slechter dan bij een verkoudheid en je kunt de ziekte herkennen aan de volgende symptomen: Hoge koorts en koude rillingen, hoesten, hoofd- en keelpijn. En totale uitputting. Vaak ook spierpijn.
Waarom eigenlijk?
Net als koorts en hoofdpijn heb je spierpijn te danken aan je eigen afweersysteem. Bij griep sturen witte bloedcellen signaalstoffen door je lijf zodat de andere witte bloedcellen in je lichaam worden gewaarschuwd voor de indringer. Deze signaalstoffen activeren pijnreceptoren als deze zich ophopen in spiercellen. Dit veroorzaakt de spierpijn in bijvoorbeeld de armen, benen en vaak ook de rug.
Besmetting voorkomen
Je krijgt griep door minuscule druppeltjes van het griepvirus in te ademen. Als iemand die het virus heeft hoest of niest, verspreidt het virus zich door de lucht. Iedereen kan dus griep krijgen. De kans om besmet te raken is groter als mensen dicht op elkaar leven of werken, is. Griep is niet te voorkomen, maar je kunt de kans op griep wel zoveel mogelijk verkleinen door je weerstand op peil te houden, te zorgen voor een goede hygiëne (handen wassen) en je huis regelmatig te luchten.
Hoelang ben ik uit de running?
Dat wisselt per persoon. In de meeste gevallen duurt griep een week. De meeste symptomen van griep, zoals koorts, verdwijnen binnen een paar dagen. Daarna duurt het vaak nog een à twee weken voordat je volledig hersteld bent.
Kun je in één winterseizoen meerdere keren griep krijgen?
Als je in een bepaald winterseizoen griep hebt gehad, krijg je in datzelfde seizoen waarschijnlijk geen griep meer of slechts in een milde vorm.
In een nieuw winterseizoen kun je wel weer griep krijgen. Griepvirussen veranderen namelijk voortdurend. Hierdoor werken antistoffen die je tijdens een griep in een eerder seizoen hebt opgebouwd minder goed tegen griepvirussen van het nieuwe seizoen.
Bron: Modmod.nl