Hiken is hot: de 5 coolste routes om te wandelen

Nu we erover uit zijn dat wandelen niet exclusief voor de doorgewinterde wandelaar is, gaan we natuurlijk ook op zoek naar wat fijne routes. 

 

 

Hiken is hot, dat bewijst zelfs Hollywood met een Taylor Swift en Justin Bieber die de wandelschoenen aantrekken. De paden op de lanen in, want je wandelt de stress zo het hoofd en je lijf uit. Wist je dat er landen zijn waar de dokter wandelingen als recept uitschrijft? Waar wacht je nog op… 

 

Nederland heeft een eigen Camino
Een route dwars door Nederland, van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Limburg. De langste van het land en in wandeltermen dus ook wel een LAW genoemd. Je komt in aanmerking voor de afkorting LAW (lange-afstands-wandeling) als je meer dan 100 kilometer lang bent. Het Pieterpad is 498 kilometer en ook ideaal om in delen te doen. Ik ben van plan ‘m ooit te lopen en ik beloof plechtig dat ik dan de fijnste adressen voor je verzamel. 

 

 

De Rolls Royce onder de hikes
Op naar Drenthe, waar je een wandeling van twee uur combineert met een verblijf in je eigen Cabiner. Zelf hout hakken voor vuur en water pompen om te douchen. Het is net Expeditie Robinson, maar dan zonder de challenges.

 

Rij naar een onbekende stad
Want bos en strand zijn leuk, maar een nieuwe stad ontdek je te voet. Zo liep ik vijf uur door Venetië en pakte ik elk achterafstraatje dat ik tegenkwam, waardoor ik tussen de locals in een wijnbar eindigde. Maar dat gaat ook op voor steden in Nederland, want loop in Den Bosch maar eens door waar de drukte van het centrum eindigt. Het is niet je typische hike met hetzelfde tempo, maar je tikt zo de vijftien kilometer met wat pitstops tussendoor. En door die pitstops leer je een stad pas echt kennen.

 

 

Ken je de Kennemer?
De paden op en de lanen in is leuk, maar vergeet onze duinen niet. In Nationaal Park Zuid-Kennemerland kun je je hart ophalen. Een ommetje van een kilometer of toch liever 16 kilometer stevig stappen? Het is de favoriet van de experts van Backtonature. Lekker dicht bij Amsterdam, wilde paarden en Schotse hooglanders, een adembenemend uitzicht op zee en je route begint en eindigt bij Parnassia aan Zee, waar je een toilet hebt met het beste uitzicht ooit?! Ik ben alvast nieuwsgierig. 

 

De hei in Bergen op Zoom
Waar je keuze hebt tussen wandelingen van drie kilometer (voor de brakkere zondag) tot een flinke vijftien kilometer voor in die benen. Of je de shortcut neemt of zijn langere broer of zus over de hei, aan het einde wacht De Berk op je, waar je in de winter op kan warmen rond het vuur in één van de trekkershutten, onder begeleiding van een goede borrelplank en een fijn glas wijn. 

 

Met dank aan: Backtonaturehikes

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans