Hierom kijk ik zo graag naar deze Britse misdaadserie

 

Normaal gesproken ben ik niet iemand die het liefst een heleboel afleveringen van een serie kijkt, maar voor deze van BBC First maakte ik graag een uitzondering…

 

 

 

De afgelopen maanden had ik alle tijd om eindeloos veel tv te kijken, maar het kon me eerlijk gezegd niet zo boeien. Voor mij dus geen oneindige reeks reality-tv of kookprogramma’s. Doodsaai vind ik dat, want ze lijken allemaal op elkaar. Ik was dus best benieuwd toen BBC First mij deze nieuwe Britse crimeserie tipte.

 

Nou, ik kan je vertellen: ik was blij verrast en zat er meteen helemaal in. Dit is niet zomaar de zoveelste detective die een moord oplost, want The Chelsea Detective is bedacht door Peter Fincham en die weet waar hij het over heeft. Hij won al eens een Emmy en het zou mij niets verbazen als hij er voor deze serie ook weer eentje in de wacht sleept. Peter creëerde deze serie in de chique Londense wijk Chelsea, waar de rich and famous hun luxeleventje leiden. Maar ook hier zijn er mensen met een donker kantje die uit hebzucht of jaloezie toch in staat zijn om iets verschrikkelijks te doen. Glen Laker (die ook aan Prime Suspect meewerkte) en Liz Lake (bekend van het heerlijke Call the Midwife) schreven een fantastisch scenario.

 

O wat hou ik toch van een goede Britse serie; het Londense accent, de vlijmscherpe droge humor en de suspense. BBC First heeft met The Chelsea Detective weer een juweel gemaakt. Negentig minuten lang giert de adrenaline door je lijf als Detective Inspector Max Arnold (gespeeld door Adrian Scarborough, die je misschien wel kent uit Killing Eve) en zijn partner Priya Shamsie (een rol van Sonita Henry die ook te zien was in de spannende politieserie Luther) proberen uit te knobbelen wat er met het slachtoffer is gebeurd, wie de dader is en vooral waarom hij of zij het heeft gedaan.

 

The Chelsea Detective een zogenaamd comfort crime drama is en kun je een beetje vergelijken met Midsomer Murders. De vier 90 minuten lange afleveringen staan op zichzelf, met een eigen verhaallijn waarin steeds een andere misdaad wordt onderzocht, waardoor het lijkt alsof je naar een korte film kijkt en je even een avondje in een compleet andere wereld bent. De komende weken word je op je wenken bediend terwijl je Max en zijn partner Priya beter leert kennen. Vanaf de eerste scenes word je met prachtige beelden meegevoerd naar een van de mooiste wijken van de Britse hoofdstad en zit je meteen in een bloedstollend verhaal met een onverwachte wending. The Chelsea Detective speelt zich af op ongewone plekken en Max en zijn Priya bijten zich net zo lang in een zaak vast tot ze de mondaine daders te pakken hebben, ongeacht hun rijkdom of status.  

 

Nu ben je vast nieuwsgierig geworden en wil je weten hoe het afloopt? Zorg dan dat je elke vrijdag om 22:00 uur op BBC First klaar zit voor nieuwe afleveringen van The Chelsea Detective, want van deze fantastische Britse misdaadserie kun je vast geen genoeg krijgen. De eerste aflevering gemist? Je kunt een herhaling bekijken op BBC First.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit