Het piept en het kraakt in de mantelzorg

 

Jarenlang was het de ver-van-mijn-bed-show en dacht ik niet over mantelzorg na, maar inmiddels zit ik er ook tot over mijn oren in en weet ik als geen ander hoe moeilijk het is.

 

 

 

Zojuist heb ik het zoveelste telefoontje gepleegd over de zorg voor mijn moeder. Ze gaat van de ene wachtlijst naar de andere, heeft indicatie zoveel en gaat steeds harder achteruit. Daarom moet mijn vader steeds een stapje harder lopen, om samen met mijn broer en mij de mantelzorg overeind te houden. De overheid vond het ooit blijkbaar een mooi plan om het zorgsysteem zo in te richten dat je maar een beroep moet doen op je naaste familie, je vrienden of je buren als je hulp nodig hebt. Inmiddels is het voor iedereen wel duidelijk dat dit niet werkt.

 

Ondertussen worden mijn vader, mijn broer en ik af en toe gierend gek of heel verdrietig. Niet vanwege de lieve zorgmedewerkers die mijn moeder helpen, vasthouden of verzorgen, want daar maken we echt een heel diepe buiging voor. Maar dat rottige zorgsysteem is zo verdomde ingewikkeld geworden door de eindeloos lange wachtlijsten en kostenbesparingen dat we af en toe zin hebben om heel hard te gaan gillen of stiekem in een hoekje te gaan zitten huilen. Alleen… dat helpt niet. En het ziet ernaar uit dat het in de toekomst alleen maar lastiger zal worden omdat het kabinet kortgeleden besloot dat het aantal mensen in de zorg in de toekomst niet verder mag stijgen. En dus wordt de druk op mantelzorgers de komende jaren alleen maar groter. Alsof het nu nog niet zwaar genoeg is.

 

Om al die mantelzorgers een gezicht te geven volgen regisseurs Nelleke Koop en Stephane Kaas in de documentaireserie Kanaal Sociaal de levens van zes mensen die voor een dierbare zorgen. We zien Ria Mol die als lid van het Sociale Team van de gemeente Deventer de dilemma’s van mantelzorg maar al te goed kent. Om Deventenaren wegwijs te maken in het zorgsysteem is ze vrijwilliger bij het lokale radioprogramma Kanaal Sociaal waarin ze praat met ervaringsdeskundigen, beleidsverantwoordelijken, wetenschappers en zorgprofessionals en zo de tekortkomingen van het zorgsysteem blootlegt. Ondertussen worden in de serie ook zes mantelzorgers (Seval, Louise, Mariska, Piet, Elly en Marloes) gevolgd die tegen de klippen op zorgen voor hun naasten en net zo hard tegen hun grenzen aanlopen als ik.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Studio De Manege (@studiodemanege)

 

Met tranen in mijn ogen heb ik naar deze trailer gekeken, want het is zo herkenbaar en gedeelde smart is halve smart. Wie weet heeft iemand nog een briljant idee hoe dit idiote zorgsysteem beter kan, bij voorkeur met minder administratieve rompslomp en voor minder geld. Wij, alle mantelzorgers van Nederland, horen het graag.

 

Kanaal Sociaal is vanaf 8 november om 22:20 uur te zien op NPO2 en NPO Start.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit