Het kan echt

 
 

Een frisse nieuwe start

 

Opnieuw beginnen kan altijd. Daar heb je geen januari of nieuw jaar voor nodig. Elk nieuw leeg schriftje is een nieuw begin. Een nieuw leeg bord, schoon bed, nieuwe tas, gewassen auto, verse bolletjes in de tuin… Maar het wordt heel iets anders als je met een mens opnieuw wilt beginnen. Iemand waar je een aversie tegen hebt ontwikkeld. Of steeds maar ruzie mee hebt.

 

Ik kreeg een keer een uitgebreid advies van Julia, mijn toenmalige uitgever. Er was iets aan de hand tussen mij en iemand die bij me werkte. Omdat ik Julia een wijze vrouw vond, vroeg ik haar om raad. Ze vertelde me dat je met iedereen opnieuw kunt beginnen. Dat kan vandaag, nu meteen, volgende week, of morgen. Wanneer je maar wilt.

 

Ik dacht natuurlijk meteen: jaja, zal wel waar zijn, mooie praatjes heb jij weer. Maar stiekem vond ik haar altijd een heel wijze vrouw en had ik al meer dingen van haar geleerd. En zei tegen mezelf dat ik haar niet voor niets om raad vroeg en dat ik dan natuurlijk ook wel moest luisteren.

 

Je moet er echt helemaal zelf in geloven. Geloven dat het kan. Met een schone lei. Weg vooroordelen en nare gedachtes over iemand. Alles wissen en niet meer aan dingen die gebeurd zijn denken. Naar iemand kijken alsof het de eerste keer is dat je hem/haar hoort spreken en dan gewoon helemaal blanco erin. Luisteren. En op een normale, rustige manier reageren. Zeker nooit ‘zie je wel weer’ denken. Weg ermee! Uit je hoofd met die troep.

 

Ach, baat het niet dan schaadt het niet, dacht ik. Ik probeer het gewoon. En echt. Serieus. We hadden tot de dag ervoor een soort continue aanvaring. En natuurlijk ging hij er lekker mee door toen ik met mijn geheime plan begon, maar ik trapte er niet in. Luisterde en reageerde heel relaxed.

 

En zo ging ik door, mezelf die hele dag in m’n hoofd prentend dat het echt kon.  En het kan. Het werkte. Gen idee of het hem ooit opgevallen is. Misschien heeft ‘ie gedacht dat ik eindelijk normaal geworden was. Misschien heeft ‘ie niets gedacht. Kan mij het schelen. Het was in een dag een stuk leuker op m’n werk.

 

Probeer zelf maar. Maar alleen als je er dus écht in gelooft. Alle twijfel uit je hoofd bannen. Geloven en doen. En doorgaan. Niet in valkuilen trappen. Het is serieus tussen deze meneer en mij nooit meer misgegaan. Sterker nog, als ik nu aan hem denk, vind ik hem nog steeds aardig.

 

Zo. Was dit een leuk idee voor een nieuw begin, of niet?

 

PS. Natuurlijk staat er ook een ‘nieuw-begin-playlist’ klaar op Radio Franska. Lekker genieten!

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter.