Het is heet: hier wat hacks die je nodig hebt

 

Niet te koud douchen want dan koelt je lichaam niet meer af, om acht uur ’s ochtends het hele huis hermetisch afsluiten en water, water, water drinken.

 

Het is heet en ik vind het heerlijk. Maar nu het hitteplan weer uit het stof gehaald is, hebben wij (al zeg ik het zelf) wat handige aanvullingen.

 

1. Koop een opblaasbad en ga daar de hele dag in liggen. Morgen leg ik je uit waarom je dit wilt en hoe je dat water een beetje fris en hygiënisch houdt.

 

2. Drink je water niet al te koud, maar drink wel water. Ik hoorde gisteravond op Radio 1 een boswachter vertellen dat als je koud drinkt en je warm plast, je lichaam afkoelt. Ik vond het een heel plausibele theorie.

  

3. Leg je fruit in de koelkast. Een lekker koud appeltje tussendoor als dorstlesser of een flinke slice watermeloen doet de mens goed met deze hitte.

 

4. Als je het allemaal even niet meer aankunt, ga dan heel langzaam boodschappen doen. Drentel vooral enorm bij het vriesvak en voor de echte lefbek: eet gewoon alvast een ijsje uit de verpakking terwijl je heel lang in de open deur blijft staan.

 

5. Laat dieren met rust. Ze liggen niet voor niks op apegapen en als je ze probeert aan de gang te krijgen, dan kunnen ze last krijgen van hittestress. Harstikke geinig dat jij de puf hebt om hard te lopen met dit weer, je hond heeft dat niet.

 

6. Eet heet. Je verwacht het niet door de opvliegers die je van pepers kunt krijgen, maar het is juist goed voor je. Van pittig eten ga je zweten en daar koelt je lichaam weer van af. Zweten is trouwens goed, zoals de Volkskrant zegt: je lijf is net een airco.

 

7. Zet een fles met bevroren water achter je ventilator. Je ventilator trekt de koude lucht aan en blaast dat zo je huis in. Oh, coronatechnisch gezien bevelen we deze methode natuurlijk niet aan als je met meerdere mensen in één ruimte zit. Verder is dit het enige elektrische apparaat dat je mag gebruiken en hou de lampen ook maar uit, elk cijfer achter de komma is nu belangrijk.

 

8. Volgens de ANWB moet je vooral niet zonder paraplu de weg op gaan en dat is uiteraard niet in verband met regen. Misschien is dit wel de meest opvallende die voorbijkwam deze week. Ik vind het sowieso heel aangenaam om in de airco van mijn auto te zitten, maar raak vooral de eerste tien minuten het stuur niet aan.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans