Warme herfstsalade

 

Met paddenstoelen, Parmezaanse kaas en parelgerst vult deze salade snel en past precies bij het mooie herfst weer. Op de bank met een dekentje en een glas volle rode wijn smaakt hij het best.

 

 

Dit heb je nodig

4 personen

 

  • 90 g parelgerst
  • 1 sjalotje, dun in ringen gesneden
  • 40 ml plantaardige olie
  • 1 el olijfolie
  • 120 g gemixte paddestoelen, grof gesneden
  • Zwarte peper
  • 1 takje tijm
  • 1/2 knoflookteentje, fijngesneden
  • 1,5 el roomboter
  • 1 el citroensap
  • 20 g Parmezaanse kaas

 

 

Zo maak je het

Kook de parelgerst zoals op de verpakking staat. Giet af en spreid uit over een groot stuk bakpapier en laat afkoelen. Snijd het sjalotje in dunne ringetjes en kook in de plantaardige olie op een lag pitje gedurende 5-7 minuten tot de sjalotjes goudbruin kleuren. Gebruik een schuimspaan om de sjalotjes uit de pan te halen en leg op keukenpapier om uit te laten lekken en af te laten koelen. Doe ze in een bakje en breng op smaak met zout. De olie bewaar je voor later.

 

Pak een grote koekenpan en warm de olijfolie op op medium warmte. Voeg de gemixte en grof gesneden paddenstoelen toe. Bak ze gedurende ongeveer 3 minuten. Breng op smaak met zout en peper.

Laat nog 5 minuten langer bakken. Voeg dan de tijm, knoflook en boter toe. Laat nog een paar minuten koken en haal de paddenstoelen dan uit de pan en doe ze in een kommetje.

 

Voeg dan de gekoelde gerst, citroensap, Parmezaanse kaas, 1 el sjalotjesolie en een snufje peper en zout toe aan een grote kom. Voeg de paddenstoelen toe en roer goed door elkaar. Verspreid over vier borden en maak af met de sjalotjes en wat extra Parmezaanse kaas.

 

 

PS: Ook heerlijk met wat stukjes spek.

 

 

Eet smakelijk!

Beeld: Bon Appetit