Help! Mijn vrouw irriteert zich wild aan mij (sinds ik met pensioen ben)

 

Ja, het bestaat echt: het Gepensioneerde Echtgenoot Syndroom. Daar zit je dan als man, de hele dag thuis en je vrouw ergert zich rot aan jou. Zo kun je dit voorkomen.

 

Pensioen wordt vaak gezien als een gouden tijdperk, een periode om te ontspannen en te genieten van de vruchten van een goed geleefd leven. Voor sommige koppels kan deze overgang echter onverwachte uitdagingen met zich meebrengen, waaronder het zogenaamde Retired Husband Syndrome (Gepensioneerde Echtgenoot Syndroom). Hoewel dit fenomeen niet officieel wordt erkend als een medische aandoening, verwijst het naar de stress en spanning die kunnen ontstaan wanneer een echtgenoot met pensioen gaat en de dynamiek van de relatie ingrijpend verandert.

 

Heel veel emoties

Retired Husband Syndrome wordt gekenmerkt door een scala aan emoties, waaronder frustratie, angst en zelfs depressie, die door beide partners worden ervaren. De plotselinge verandering in routine bij de man, kunnen leiden tot een gemis aan relevantie. Manlief gaat zich dan bijvoorbeeld intensief bemoeien met het huishouden en opeens hun vrouw gaan vertellen wat ze moeten doen in het huishouden. Ook gebeurt het tegenovergestelde: de man ziet nergens een uitdaging in en zit apathisch op de bank met de TV-zapper in zijn hand gebrand.

 

Hoe dit te voorkomen? Hier een aantal tips:

 

  • Het klinkt als een open deur, maar probeer nieuwe hobby’s. Vind je iets niets aan. Geen probleem. Probeer dan gewoon weer het volgende. De hele tijd op de bank zitten, is simpelweg geen optie.

 

  • Beeindig niet te rigoeureus je werkzaamheden, maar bouw het af door eerst nog wat deeltijdwerk te doen.

 

  • Een wijntje op zijn tijd? Heerlijk toch. Dat kan juist wat vaker als je niet meer naar je werk hoeft.

 

  • Maar als ‘de vijf in de klok’ voor jou al  om vijf voor twaalf ’s ochtends is, dan is dat reden om eerlijk te zijn over je drankgebruik.

 

  • Wissel nuttige klusjes en andere bezigheden af met een routine van bezigheden die plezierig zijn.

 

  • Neem de tijd om verandering te bespreken. Communiceer over alles: van huishoudelijke taken tot verwachtingen van de relatie, hoe onafhankelijke tijd eruitziet, grenzen die nu nodig zijn vanwege het leven op korte afstand.

 

  • Breng ‘alleen-tijd in kaart: wanneer wil je je favoriete film zien, wanneer wil je sporten, etc.?

 

  • Maak eens per week afspraken wanneer je die ‘alleen-tijd; wilt doorbrengen maar ook welke tijd je met zijn tweeën wilt spenderen.

 

Bron: Falder.nl

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl