Heb jij dit ook of ben ik de enige…

… die deze decembermaand meer last heeft van nostalgische gevoelens dan andere jaren?

 

 

Ik mis de gehakt-kerstkrans van m’n moeder, de borstplaat van m’n moeder en de balkenbrij (ja, ook van m’n moeder), de ouderwetse druipkaarsen op een mandfles, de rumpunch (vond ik toen niet eens lekker, kreeg er meteen de hik van), m’n moeders appelbeignets, zelfs die mierzoete suikerbeesten, m’n moeder achter de piano en wij zingend ernaast, eerst met het Sinterklaasliedjes-boek en later met de twee prachtige oude kerstliedjes-boeken, Billy Smart’s kerstcircus, het gefrunnik met een dennentak waar ik alle naaldjes vanaf haalde en in een bakje met water tussen de verwarming hing zodat het lekker ging ruiken, het geklooi met kaarsvet terwijl het niet mocht, Wim Kan op de radio (jaja!), de zelfgebakken kroketten van m’n tante en zelfs het vreselijke engelenhaar dat als een waas om onze kerstboom zat en dat ontzettend pijn deed aan je handen.

 

Ik wil terug. Terug naar toen ik klein was. Aan mama’s hand

 

 

Ik betrap me er zelfs op dat ik af en toe gewoon jaloers ben op de kleinzoon van m’n vriendin. Als ik die schattige filmpjes ‘door-geappt’ krijg, realiseer ik me hoe heerlijk het is om nog piepklein te zijn. Niemand die je nog verteld heeft wat er in de wereld aan de hand is. Zou je ook totaal geen boodschap aan hebben, je hebt wel iets beters te doen. Lekker spelen met je fornuisje bijvoorbeeld. Niks R-getallen, niesen in je elleboog of persconferenties. Moet je hem eens lekker bezig zien:

 

 

Dat verlangen naar heel vroeger heb ik nog nooit eerder zo sterk gehad. Even dat geborgen gevoel van toen, wat zou dat toch heerlijk zijn. Lekker zorgeloos. Benieuwd of het aan mij ligt, of dat jij het ook hebt.

 

Er schijnen trouwens mensen te zijn die naar heel andere dingen verlangen. Daar werd ik op geattendeerd door een persmailing over ‘Vijftig tinten grijs’ dat z’n tiende verjaardag viert. Laat ik daar nou niets mee hebben. Maar gezien de ongelofelijke aantallen die er van die boeken verkocht zijn, zullen er ook hier veel mensen zijn die geïnteresseerd zijn. Nou, dan heb ik een toffe verrassing: drie lezers kunnen een link van Storytel winnen, waarmee ze drie maanden lang die luisterboeken gratis kunnen downloaden. 

 

O, verhip!

 

Ik zie nu dat je bij Storytel ook heel veel andere luisterboeken kunt downloaden. Zo even gauw spot ik Lucinda Riley, Lale Gül, Claudia de Breij met Amalia en Saskia Noort. Wow! Dat is natuurlijk supertof. Ik begin zelf nu meteen met downloaden. Wil je een van de drie gelukkigen zijn? Berichtje schrijven onder dit artikel op Facebook en je maakt kans. Veel succes!

 

O ja, nog even over Max Verstappen…

 

Leuk hè? Ik zag het (net als iedereen) helemaal misgaan, dus ik verdween maar even een tijdje uit de buurt van de tv in de hoop dat dat zou helpen, maar niks hoor. Dus toen ben ik maar weer als een soort morele-steun-op-afstand gaan zitten kijken. En ineens had híj nou ook eens een keer geluk met de beslissing van de scheidsrechters. Dat mocht ook wel een keertje, toch? Bij ons buiten leek het na de finish wel een ouderwetse oudejaarsavond. Al het opgespaarde vuurwerk ging de lucht in. Toch nog een feestje op de zondagmiddag.

 

Ik wens je een mooie week met mooie herinneringen. En als ik een tip mag geven, probeer in elk geval deze decembermaand één mooie herinnering te maken. Eentje moet toch kunnen lukken? Toch?

 

Liefs van Franska

 

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska