Heb jij al last van sproeischaamte?

water sproeien sproeischaamte fb

 

Er zitten dikke klodders meeuwenpoep op de zwarte lak van mijn autootje, maar ik durf hem niet te wassen omdat ik last heb van sproeischaamte.

 

 

 

Ja, joh, tegenwoordig schaam ik me voor van alles. Vliegschaamte voor een weekeindje Lissabon, openhaardschaamte als ik een fikkie wil stoken en daar komt deze nu bij. Heb jij ook al last van sproeischaamte? Dat je niet durft te sproeien vanwege het dreigende tekort aan water? Want door de dreigende superhittegolf wordt het de komende drie dagen op een rij wel 35 graden en wat doe je dan? Verkoeling zoeken in een pierenbadje of onder de douche, maar daar is zijn de waterbedrijven niet meer op berekend.

 

De gemiddelde Nederlander verbruikt op een normale dag zo’n 120 liter. Maar met deze extreme warmte stijgt dat naar wel 150 liber op een dag. Alleen komt de bodem van de watervoorraad nu in zicht omdat het al weken niet of nauwelijks geregend heeft en we te maken hebben met een van de droogste jaren ooit gemeten. Dus moet je zuinig zijn met water. Dus niet iedere avond het zwembadje van je pubers leegkieperen, maar afdekken met een zeiltje en de kraan dichtdraaien terwijl je je tanden staat te poetsen, dat werk.

 

Maar in sommige delen van Brabant mogen de boeren overdag hun grond al niet meer beregenen dus je begrijpt dat ik met het schaamrood op de kaken iedere avond mijn net geplante beukenhaag sta te sproeien. En dat ik pas als het bijna donker is en niemand me kan zien, nog snel een rondje met m’n gieter door de achtertuin loop om de lavendel een slokje te geven. Want ik zou toch wel heel erg wel van balen als alle groen dat ik vorige maand voor een godsvermogen in het tuincentrum kocht, nu op apegapen zou liggen.

 

In ruil daarvoor sta ik korter in de douche ok? Want anders moet ik me daar ook weer voor schamen.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit