Heb je ook zo’n moeite met de overgang naar de zomertijd?
Raak je helemaal ontregeld omdat de klok afgelopen weekend een uurtje vooruit is gegaan? Je bent niet de enige en je kunt er iets aan doen.
Ik vind het een van de fijnste dagen van het jaar, als de klok een uurtje vooruitgaat. Helaas is niet iedereen fan van de zomertijd omdat ze er helemaal door van de leg raken. En dat is zeker geen grapje.
Je interne biologische klok moet zich aanpassen als de zomertijd ingaat. De een heeft daar meer last van dan de ander en dan loop je je heus niet aan te stellen. Volgens chronobioloog Floor van Oosterhout van het Slaap Waak Expertisecentrum in het Zaans Medisch Centrum is die biologische klok juist erg belangrijk. ‘Het is een interne klok die aangeeft wanneer we willen slapen, wakker worden of eten. De klok zorgt ervoor dat bijna alle processen, zoals spijsvertering, hormoonspiegels en gemoedstoestand, volgens een 24-uursritme verlopen. Raakt die biologische klok ontregeld, dan leidt dit tot een verstoring van het slaap-waakritme.’ Sommige mensen voelen zich veel vermoeider en minder alert, alsof ze een jetlag hebben.
Het daglicht speelt namelijk een grote rol bij het bepalen van je dag- en nachtritme. Je biologische klokje is van nature ingespeeld op de wintertijd en omdat het in de zomer nu eenmaal langer licht is, wordt dat ritme niet aangepast en kun je dus helemaal ontregeld raken omdat je minder lang en diep slaapt.
Gelukkig kun je er wel iets tegen doen. Meteen bij het opstaan je gordijnen opendoen bijvoorbeeld, en direct lekker bezig zijn. Ga op de fiets naar je werk, stap een halte eerder uit de bus en loop het laatste stukje of neem de trap in plaats van de lift. Je zult zien dat je dan vanzelf echt wakker wordt en weer ‘aan staat’. In de avond doe je juist precies het tegenovergestelde. Dan doe je de gordijnen op tijd dicht om zo je brein de rust te geven die het nodig heeft om lekker te gaan slapen. Dus geen fel licht van je televisie, tablet of telefoon, maar kruip alvast je bed in met een schermerlampje aan en een fijn boek.
In 2019 bepaalde een meerderheid van het Europees Parlement dat er in 2021 een einde zou komen aan het halfjaarlijkse verzetten van de klok. Inmiddels is het 2022 en heb ik er niets meer over gehoord, blijkbaar ligt hier niemand meer wakker van.
Bron: Zaans Medisch Centrum