Heb je last van vallende blaadjes? Op Curaçao weten ze daar wel raad mee

 

Skip je herfstdip, want hier komt de temperatuur zelden onder de 27°C.

 

 

Heb je al last van vallende blaadjes? Skip dan je herfstdip, want op 9 uur vliegen ligt een stukje Caribisch Nederland waar het altijd zomer is. Hier komt de temperatuur zelden onder de 27 graden en dat merk je meteen als je voet op het eiland zet. Er is hier zoveel te doen en voor een lekkerbek als ik is het werkelijk het paradijs. Het lijkt wel of het Grote Genieten door de Curaçaoënaars is uitgevonden. Ik neem je mee naar de fijnste plekken van dit eiland vol tropische verrassingen.

 

Samen met Clarita Hagenaar, de liefste gids van het eiland, maakte ik een stadswandeling door Willemstad. Een plek die bol staat van de historie en dus niet voor niks op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat. Al wandelend dronken we een batido, een heerlijke koele milkshake van vers fruit die je op het eiland overal gewoon langs de kant van de weg kunt kopen. Voor een authentieke lunch nam Clarita me mee naar Plasa Bieu (Oude Markt) in het hart van Punda. De plek waar iedereen samenkomt om te eten. Hier geniet je aan lange tafels van lokale gerechten die de keuken die dag te bieden heeft, zoals bòkel (gezouten makreel) en funchi (polenta). Ben je wat avontuurlijker aangelegd dan kun je ook kiezen voor kabes ku higra (gebakken geitenvlees met lever) of sopi di kadushi (cactussoep). Om een beetje uit te buiken wandelden we verder naar de drijvende versmarkt waar marktlui uit Venezuela al meer dan honderd jaar vanaf hun bootjes fruit in alle kleuren van de regenboog verkopen. Van Punda loop je via de iconische drijvende Koningin Emmabrug over het water terug naar Otrobanda. Die brug wordt ook wel de Swinging Old Lady genoemd, een prachtige naam voor een brouwerij. De ambachtelijke Swinging Old Lady Brewery zit in een historisch pand waar je kunt kiezen uit frisse biertjes met de namen zoals Lapdance lager of Westcoast Swing. Vers van de tap, zo in je glas, met een fenomenaal uitzicht op de ohzo bekende pastelkleurige skyline van Willemstad. 

 

 

‘Voor een smulpaap als ik is het hier werkelijk de hemel, dus ik geef je meteen mijn favorieten voor een fijn ontbijt, lekkere lunch of mooi diner, want er zijn zoveel goede plekken om uit te kiezen.’

 

De mensen op het eiland vinden vaak dat hun eigen moeder of tante de beste keukenprinsessen zijn. Ga daarom eens eten bij Serka Tanchi (wat ‘mijn tante’ betekent in Papiamentu). Alsof je echt bij je tante op bezoek bent kun je hier genieten van frisse sapjes, versgebakken taart, warme wafels, en natuurlijk fairtrade koffie.

 

Op Curaçao weten ze wel hoe ze het leven moeten vieren en dat doen ze met de mooiste taarten en cupcakes in tropische smaken. En met pasapalos, dat zijn hapjes die op geen enkele verjaardag mogen ontbreken. Nacheska van Adorable Cakes bakt de beste van het hele eiland en maakt de lekkerste kaasballen, de Curaçaose variant van onze Hollandse bitterbal, pikaballen en pastechi. Je kunt hier ook ontbijten met de huisgemaakte sopi di karni, deze rijkgevulde rundvleessoep geeft je de beste kickstart van je dag. 

 

 

Kas di Piskado Purunchi is misschien wel het best bewaarde geheim van het eiland want verser wordt je visje niet. In dit kleine openluchtrestaurantje pal aan het water eet je ‘kuminda krioyo’, de Curaçaose keuken; versgebakken vis met een salade, gebakken banaan of funchi en speciale krioyo-saus. Ik had werkelijk geen idee wat voor soort vis er op m’n bord lag, maar dat maakte me helemaal niks uit, want je vreet je vingers nog net niet op. En de eigenaresse Gina en haar man zijn zo geweldig gastvrij.

 

 

Was Pietermaai een buurt waar je 25 jaar geleden liever niet kwam, is het nu de hotspot van het eiland. Niet voor niets noemen ze het hier het SoHo van Curaçao. De monumentale panden zijn weer in hun oude glorie hersteld en dat is mede te danken aan de eigenaar van openluchtbistro Rozendaels. Hier maakt de chef een mooie mix van de Franse en de lokale keuken en dat proef je. Wil je karni stoba (in lokale kruiden gesmoord rundvlees) of piska fresku (de catch of the day)? Bovendien kun je het hele jaar door buiten in de mooie binnentuin zitten. Verwennerij ten top!

 

Een eindje verderop zit het hippe BKLYN waar je fantastische cocktails kunt drinken. Heb je trek dan kun je meteen blijven zitten want de verfijnde keuken is geweldig en hoe leuk is het om je mooie smaakvolle bordje te delen met je tafelgenoten. Er hangt een relaxte sfeer dus voor een avondje ongedwongen genieten moet je hier zijn.

 

 

Alsof je bij je beste vriend aan tafel zit. Voor een unieke culinaire ervaring boek je een tafel in het besloten restaurant van chefkok Kris van Vittle Art. Hij neemt je mee in zijn bijzondere levensverhaal en dat illustreert hij met prachtige gerechten die zijn hele familie voor je klaarmaakt. Zij gebruiken alleen maar superverse lokale ingrediënten en koken op het niveau van een sterrenrestaurant. Yellow Fish tuna, pompoensoep met Hoornslak en vers kokosnootijs toe. Je smaakpapillen weten niet wat ze overkomt.

 

Natuurlijk is Curaçao de plek om te snorkelen of lui op een van de mooie stranden zoals Kleine Knip te liggen. Maar het eiland heeft zoveel meer te bieden. Den Paradera, de kruidentuin van de onlangs overleden Dinah Veeris is zo’n speciale plek. Hier kweekte zij al jarenlang in haar eigen groene walhalla een groot aantal geneeskrachtige en verzorgende kruiden. Dinah wist alles van traditionele remedies en Curaçaose folklore en zorgde zo dat de kennis die hier al eeuwenlang van generatie op generatie wordt overgeleverd bewaard blijft. Haar zoon Shastri Moesker zorgt er nu voor dat haar erfenis voort blijft leven als een bron van inspiratie, kennis en heling.

 

Op een eiland is het water altijd dichtbij en hoe tof is het dan om Curaçao vanaf de zee te zien. Dat is toch zeilen als in een droom? Norbert en Hilde maakten met hun Maxie Sailing die droom werkelijkheid door een paar jaar geleden Nederland te verlaten en op het eiland een zeiljacht te kopen waarop ze hun gasten verwennen met de beste borrelplanken en de mooiste wijnen. Wil je weten hoe tof het is om voor anker te gaan en een duik te nemen in het kristalheldere water, boek dan een sunsettour op hun prachtige schip, dan heb je echt een topervaring.    

 

 

 

 

Je hebt vast wel eens Blue Curaçao gedronken. De originele likeur, gemaakt van bittere sinaasappelschillen, komt van de Curaçao Likeur Distilleerderij die is gevestigd in het 19e-eeuwse koloniale Landhuis Chobolobo waar ze nog veel meer smaken distilleren. Je mag ze allemaal proeven en natuurlijk neem je een van deze bijzondere flessen mee naar huis. Je kunt hier ook een workshop volgen om overheerlijke Caribische cocktails te maken. Te leuk!

 

De succesvolle stand-upcomedian Jandino Asporaat komt uit Willemstad en is dus een echte local. Hij wilde graag iets terugdoen voor zijn geliefde Kòrsou en zo kocht hij Hòfi Mango in Banda’bou. Hier wil hij jonge mensen van het eiland leren om boer te worden zodat ze voor hun toekomst niet meer naar het buitenland hoeven te verhuizen. De ooit vervallen plantage is nu een wonderlijk mooie plek met talloze mangobomen, een geweldig natuurpark waar je kunt wandelen en Kultura Kòrsou. Een toprestaurant waar chef Willy Balentina de sterren van de hemel kookt. Als een ware Jamie Oliver leert hij zijn jonge keukenbrigade de fijne kneepjes van het vak. Hier eet je de Caribische keuken op zijn best met alleen maar lokale ingrediënten van boeren uit de buurt.

 

 

Kristalhelder water, waar je ook kijkt. Witte zandstranden en een zonsondergang volgens het boekje. De mooiste van het hele eiland zelfs. Slapen in Coral Estate Luxury Resort is als in een droom. Niet alleen vanwege de zalige bedden in de riante kamers, maar ook door de fantastische service van het lieve personeel en uiteraard omdat het kleinschalige resort zelf zo prachtig is. Gelegen aan het strand dat aan de ene kant overladen is met koraal, een haast mystieke plek. Aan de andere kant kun je bij Karakter Curaçao genieten van een ontbijtje of diner. Overdag is het ook een hippe beachclub, maar ’s avonds tovert Karakter zichzelf om in een geweldig restaurant en geniet je met je voetjes in het zand van heerlijke gerechten aan de tafels op het strand. Een verse red snapper of een mooie steak? De uitgebreide kaart biedt een drie-, vier- of zelfs vijfgangenmenu. Wat wil je nog meer? Bovendien is het ook een topplek voor een middagje luierikken op een strandbedje of aan het zwembad. Koud drankje in de hand, niks meer aan doen. Ben je liever actiever dan heeft Coral Estate ook een hele lijst met sportieve activiteiten. Hiken, mountainbiken, snorkelen, duiken, yoga het kan hier allemaal. Ben je daarna toe aan een ontspannende massage dan is dit ook de plek. Met een weergaloos uitzicht op zee zorgen deskundige handen voor je vermoeide spieren.

 

Echt, ik had hier nog wel maanden willen blijven want ik had het hier zo naar mijn zin. Er valt zoveel meer over te vertellen dus ik zou zeggen bezoek het eiland zelf. Op Curaçao waait de vrolijkheid je met de warme wind tegemoet, de beste tip tegen je herfstdip als je het mij vraagt.

 

Pasa un dushi fakansi!

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Franskanl (@franskanl)

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit