Hé pssst niet doorvertellen

 

Maar ik ben dus eigenlijk van koninklijke bloede. Ik zal even haarfijn uitleggen hoe dat zit.

 

 

Als ik ergens zit te werken en tussendoor een boterham naar binnen schuif komt er altijd wel iemand langs die het nodig vindt ‘eet smakelijk’ te zeggen. Nooit ‘werk lekker’. Terwijl die boterham dus eigenlijk bijzaak is. En het werk op dat moment mooi wel de hoofdmoot van mijn activiteit. Blijkbaar moet je je er vooral tegenaan bemoeien als iemand iets eet. Zit je net met een mond vol brood en tot over je oren geconcentreerd in je werk moet je ineens dankjewel zeggen. Ik vraag me weleens af, of het misschien de bedoeling is om te laten merken dat je de tijd moet nemen voor je eten. Dat werken en eten tegelijk helemaal niet zo goed voor een mens is of zo. Dat weet ik heus wel. Maar je kunt het maar druk hebben.

 

Nou heb ik ooit gehoord dat als je bij de koning gaat eten, dat je dan even moet weten wat de regels zijn. Ben bang dat ik dat beter niet had kunnen horen, want sindsdien denk ik dus dat ik blauw bloed heb. Of liever, ik weet het wel zeker. Eén van de adviezen als je daar aanschuift, is dat je liever geen ‘eet smakelijk’ moet zeggen. 

 

 

Want dat is een bevel en ook nog eens een belediging aan de kok, want natuurlijk smaakt het eten. Geen idee waarom, maar dit sprak me ontzettend aan. Zo voelt het bij mij ook. Ja ja, ik weet het, raarrrrr…  Ik heb nooit beweerd dat ik normaal was. Of wel soms?

 

Als ik gekookt heb voor een aantal mensen en het eten komt op tafel hoor je ook vaak ‘eet smakelijk’. Blijkbaar vindt de persoon in kwestie dat heel beleefd. Kwam en komt alleen bij mij nooit zo gezellig binnen. Zelfs een beetje alsof je je bord alleen maar leeg eet om je maag te vullen.

Had ik altijd al een raar gevoel bij, bij dat ‘eet smakelijk’. En sinds ik weet dat het in sommige kringen zelfs not done is, snap ik dat het echt niet anders kan, dan dat ik eigenlijk in een paleis hoor te wonen.

 

Dus mocht je binnenkort een Brabantse verhuiswagen zien stoppen voor Paleis Huis ten Bosch, dan weet je wie daar intrekt. Kamers zat. En er is vast ook nog wel een keuken over. Nu even naar de Gamma voor verhuisdozen. Of zal ik daar een lakei om sturen?

Door: Franska

Afbeelding van Franska