Hartige bietentaart met ra­barber

 

Isabel Boerdam de oprichter van de Nationale Week Zonder Vlees, maar wat eten we tijdens die week? Gelukkig heeft ze ook nog eens een killer vega kookboek geschreven, zodat je nooit zonder inspiratie komt te zitten. Dit is een van onze favoriete recepten uit de Vegabijbel.

 

Isabel schrijft dat haar passie voor koken begon met, jawel, taarten bakken. Appeltaart, chocoladetaart en rabarbertaart. Ze kon de recepten dromen en maakte ze wekelijks. De hele buurt werd getrakteerd op taart en ze bakte lekker door. Inmiddels is haar liefde voor zoete baksels verdwenen, maar een goede rabarbertaart maken kan ze nog steeds. Nu gecombineerd met rode bietjes.

 

Dit heb je nodig

Notentaartbodem:

  • 200 g onbewerkte noten, fijngehakt
  • 200 g bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 6 el olijfolie
  • 6 el (plantaardig) melk
  • 1 mespunt zout

Bietentaart:

  • 2 rode uien, in ringen
  • 2 el bruine suiker
  • 150 ml water
  • 5 g tijmblaadjes
  • 4 bieten, gekookt en geraspt
  • 400 g rabarber, in reepjes
  • 1 notentaartbodem
  • olijfolie
  • zout en peper

 

Bereidingswijze notentaartbodem
1. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Doe alle ingrediënten in een beslagkom en kneed tot een egaal deeg. Druk het deeg in een medium ingevette springvorm en verdeel gelijkmatig over de bodem en de randen.

2. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak de bodem 15 minuten in de oven. Daarna kun je de bodem vullen.

 

Bereidingswijze bietentaart:
1. Verhit wat olie in de stoofpan en fruit de rode ui glazig. Voeg de suiker, het water en de tijm toe en breng aan de kook. Laat de uien pruttelen totdat het water is verdampt.

2. Voeg de bieten en rabarber toe aan de pan met uien en stoof 5 minuten op laag vuur mee.

3. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Schep het mengsel op de notentaartbodem en bak de taart in 30 minuten goudbruin.

4. Haal de bietentaart uit de oven en laat 5 minuten afkoelen voor je hem voorzichtig uit de springvorm haalt. Snijd de taart in punten en verdeel over de borden.

 

 

Titel: Vegabijbel
Auteur: Isabel Boerdam
Prijs: €31,99
Uitgever: Carrera Culinair

 

Door: Redactie FavorFlav