Goed om te weten: van dit eten laat je scheten

Iedereen laat per dag 15 tot 20 winden, sommige mensen blazen dagelijks meer dan 2 liter gas de atmosfeer in.

 

 

Allemaal reuze natuurlijk en gezond, maar als je min of meer gedwongen opgehokt zit met elkaar, mag het ook wel ietsje minder. Hou je mondkapje maar op als zalm, kip of spruitjes op het menu staan.

 

Gas in je darmen komt soms door lucht dat je onwillekeurig hebt ingeslikt, bijvoorbeeld als je haastig eet of drinkt, of kauwgum kauwt. De meeste per ongeluk ingeslikte lucht boer je uit, maar soms vindt het toch zijn weg naar de achteruitgang. Dat zijn meestal geurloze scheten, die bijna ongemerkt wegwaaien.

 

En die stinkerds? Die hebben meestal met voeding te maken. Bij het eten van kip, vlees en andere dierlijke eiwitten komen zwavelgassen vrij, die ruiken naar rottende eieren. Sommige mensen zijn extra gevoelig voor fruit, tarwe en zoetstoffen. Die voedingsmiddelen hebben zogenaamde korteketensuikers, die niet goed worden opgenomen in de dunne darm en dus in de dikke darm ellende kunnen veroorzaken: een rommelende buik, een opgeblazen gevoel en tja, die beruchte broekhoest.

 

Harvard Universiteit heeft het onderzocht: welk voedsel veroorzaakt de meeste scheten? Dit is hun lijstje: voedsel met glucose-fructosestroop, voedsel met zwavel, voedsel met koolzuur en peulvruchten geven de meeste gasproblemen. Wat moet je precies vermijden?

 

1. Zoete zooi laten staan
Glucose-fructosestroop is een zoete siroop, gemaakt van mais. Het wordt gebruikt om vooral goedkoop eten zoet te maken, dus het zit in bijvoorbeeld frisdrank, sportdrankjes, jam en ketchup, maar ook in zoete zuivelproducten zoals pudding en vla. Werkt sterk op de darmen, dus zo min mogelijk, dankuwel.

 

2. Weg met de spruitjes
Kool, spinazie en spruitjes, maar ook uien, bloemkool en uien, bevatten veel zwavel. Dat ruikt naar rottend ei en ja, als je veel zwavelhoudende groente eet, komt je die geur nog een keertje tegen. Pas ook op met zalm, biefstuk, Parmezaanse kaas en kabeljauw.

 

3. Bier? Niet hier
Koolzuurhoudende drankjes, zoals bier en cola, veroorzaken extra lucht in je buik. De beruchte bierpufjes zijn het resultaat: zure scheten waarmee je de hele kamer blauw zet. Bier bevat gist, dat in de dikke darm ijverig aan de slag gaat met wat het daar maar tegenkomt. Resultaat: gas, veel gas. Ook wordt een bepaald koolhydraat in bier in de dikke darm door bacteriën omgezet in boterzuur, en dat ruikt echt afschuwelijk…

 

4. Stinkbonen
Erwten, linzen, pinda’s en bonen, alle peulvruchten hebben hetzelfde effect: gedonder in het vooronder. Want zij bevatten ook koolhydraten die in de dunne darm niet helemaal worden afgebroken en opgenomen. In de dikke darm gaan ze dus gisten, en dat zorgt voor gas. Oplossing: koken. Hoe beter de peulvruchten worden gegaard, hoe beter ze verteerbaar zijn. Maar zelfs een goeie erwtensoep, die een dagje staat te pruttelen, kan nog sterk op je darmen werken als je er gevoelig voor bent.

 

Laat ze maar waaien
Ben Witteman is maag-darm-leverarts, gespecialiseerd in voeding en darmgezondheid. Hij adviseert: laat de winden maar waaien. ‘Dat lucht lekker op,’ zegt hij in een interview met de Volkskrant. ‘Lucht in de ingewanden is vervelend, maar niet gevaarlijk. De darmen raken er niet door beschadigd.’ Dus weg met de gene, knetter erop los. Maar stap dan even het balkon op, als je het binnen een beetje gezellig wilt houden.

 

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav