Goed nieuws voor koffieleuten!

 

Koffiedrinkers leven langer.

 

 

 

Kun je je nog herinneren dat een paar glazen rode wijn per dag hartstikke goed voor je hart was vanwege de antioxidanten? Inmiddels is dat onderzoek van tafel helaas. Het enige wat er is overgebleven van de rode-wijn-gezondheidsmythe is dat rode druiven goed zouden zijn voor de darmflora, omdat er een stofje in de schil van de druiven zit dat de aanmaak van gezonde darmbacteriën zou stimuleren. Maar ook die wetenschap lijkt alweer te zijn ingehaald door een nieuw onderzoek dat zou aantonen dat het drinken van één glas wijn per dag de kans op diverse soorten kanker gegarandeerd doet toenemen. Als je moet kiezen tussen óf minder kans op hart- en vaatziekten óf meer kans op kanker is de keuze snel gemaakt toch? En word je spontaan lid van de blauwe knoop.

 

Blijft er dan helemaal niets meer over? Jawel hoor. Koffie! Mocht je denken dat je daarmee moet uitkijken als je niet vroegtijdig wilt overlijden aan hart- en vaatkwalen, dan heb ik heugelijk nieuws voor je. Want wat viel er van de week te lezen in het AD? Koffie is goed voor je, mits op de juiste manier gezet.

 

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat ‘koffiedrinkers langer leven dan mensen die weinig koffie drinken’. Om hoeveel koppen het hier gaat? ‘Bij mensen die drie tot vier kopjes koffie per dag drinken neemt het risico op vroegtijdige sterfte aan hart- en vaatziekten af met 30 procent. Het is een voedingsdeskundige van Wageningen University & Research die dit goede nieuws kwam brengen. En dat niet alleen. ‘Iets vergelijkbaars geldt voor leverziekten: de kans op leverkanker daalt met 45 procent als je minimaal drie kopjes per dag drinkt. Koffie verkleint bovendien het risico op bepaalde kankersoorten, zoals leverkanker, darmkanker en baarmoederkanker.’

 

Is er geen maar? Ja natuurlijk is die er wel. In koffie zitten namelijk nog steeds ook schadelijke stofjes – de vetstoffen cafestol en kahweol die slecht zijn voor het cholesterolgehalte in je bloed met als gevolg meer kans op hart- en vaatziekten. Echter: die stofjes vallen er heel gemakkelijk uit te filteren als je gewoon weer op de ouderwetse manier met een koffiefilter in de weer gaat. Ook koffiepads gaan om die reden voor gezond door en datzelfde geldt voor oploskoffie – die in principe al in de fabriek wordt gezuiverd. Met espresso, koffie uit een percolator, koffie uit koffiecups, de cafetière en met Turkse koffie is dat jammer genoeg wel anders omdat bij die methodes weer geen filter wordt gebruikt.

 

Zou er tegen elkaar weggestreept kunnen worden, vroeg ik me af. Dus stel: ik doe mijn espressomachine de deur uit om weer aan de filterkoffie te gaan waardoor de kans op verschillende soorten kanker afneemt. Hoe zit dat dan nu met dat glaasje wijn dat de kans op kanker juist significant doet toenemen?

 

Of is dat te simpel gedacht?

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans