Goed nieuws: de gezondste mensen ter wereld sporten niet

 

Heb je net tachtig liter zweet geproduceerd in de gym omdat het zo lekker gezond voor je is? Lees dan maar gewoon niet verder, want dit bericht gaat je frustreren.

 

Maar voor als je sportontwijkend gedrag vertoont heb ik plezant nieuws. De gezondste mens ter wereld sport niet.

 

Nu hoor ik sinds kort tot het zeldzame soort dat graag sport. Ik had ook geen idee dat ik die eigenschap in me had, het zat dan ook stevig verstopt, maar uit onderzoek blijkt dat sporten niet gelijk staat aan gezond zijn of een langer leven. Je hebt blijkbaar blauwe zones op de wereld waarin de mensen met de hoogste levensverwachting wonen, en in die zones zijn de sportscholen dun gezaaid en is sporten niet de nummer één hobby.

 

Je hoeft helemaal niet zo ver te reizen om in zo’n blauwe zone terecht te komen. Sardinië in Italië is er eentje van, net als het Griekse eiland Ikaria. Verder is je levensverwachting hoger als je in het Amerikaanse Loma Linda woont, inwoner bent van Okinawa in Japan of uit Nicoya in Costa Rica komt. Gezond ouder worden zit ‘m in dagelijkse dingen, zoals eten en werk.

 

Wat ze doen? Want op de bank blijven hangen met een zak paprikachips om La Casa de Papel te bingen doet weinig voor je levensverwachting. Ze bewegen buiten. Om hun werk te doen bijvoorbeeld. De omgeving waarin ze wonen brengt hen letterlijk in beweging, door het verbouwen van eigen groenten (die dus automatisch weer gezonder zijn), wandelen van plaats naar plaats en het minimale gebruik van huishoudelijke apparaten. Natuurlijke beweging is waarschijnlijk één van de effectiefste manieren om ouder te worden. In de zogenaamde Blue Zones lijkt het in ieder geval resultaat op te leveren.

 

Weet je dat ook weer, voor als je nog van plan was te gaan sporten in die hitte,maar dan dus wél de benenwagen of fiets pakken.

 

Bron: Welingelichte Kringen en TIME

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans