Goddelijk geniaal: Ketjapkibbeling

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Goddelijk geniaal: Ketjapkibbeling.

 

 

Bereiding: 30 min
Personen: 2

 

YouTube-fenomeen Nick Toet is wars van moeilijke instructies en kookt gewoon zonder poespas en naar eigen smaak. Het moet net dat ene plekje raken waarvan je zegt ‘oh mijn god, ik heb nog nooit zo lekker gegeten’. En precies die recepten, zoals deze goddelijke ketjapkibbeling, vind je in Eten met Nick. Snel aan de slag, dus. 

 

INGREDIËNTEN
Voor de ketjapsaus

  • 3 el zonnebloemolie
  • 3 uien, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 4 cm gember, geraspt
  • 2 el sambal badjak
  • 300 ml ketjap manis
  • sap van 1⁄2 citroen
  • zout en peper

 

Voor de kibbeling

  • 500 g kabeljauwfilet, in hapklare stukken
  • bierbeslag
  • frituurolie, voldoende om in te frituren
  • 2 lente-uitjes, fijngehakt
  • 1 el sesamzaadjes

 

Voor het bierbeslag

  • 250 g wit patentbloem
  • 1 tl bakpoeder1 tl zout
  • 1 tl zwarte peper uit de molen
  • 1 tl Korean pepper flakes
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 375 ml bier
  • 1 ei
  • 1 tl mosterd

 

Nog meer nodig

  • frituurpan schuimspaan keukenpapier

 

Nick: “In het hoofdstuk ‘Vroegâh!’ vertelde ik dat mijn moeder van een drol nog een gebakkie wist te maken. Moeders kan alles altijd nóg lekkerder maken, zo ook de ouderwetse kibbelingen. Ze maakt hier een heerlijke ketjapsaus bij die ik kan ruiken en proeven. Een gerecht waar de plaatselijke toko jaloers op kan zijn.”

 

Zo maak je het bierbeslag

  • Zeef de bloem in een kom. Gooi het bakpoeder, zout en alle specerijen erbij en meng alles.
  • Pleur je favo biertje in een andere kom. Terwijl je met een garde roert, gooi je er het ei en de mosterd bij. Blijf kloppen tot het schuimig is.
  • Doe nu beetje bij beetje het bloemmengsel erbij terwijl je met je garde blijft roeren. Let op klontjes! Glad beslag en geen klontjes? Klaar! Trots op je.

 

Zo maak je de ketjapkibbeling

  • Verhit 2 eetlepels olie in een pan en zweet de uitjes even aan. Voeg de ui, knoflook, gember en de sambal toe en bak 2 minuten. Gooi de ketjap en het citroensap erbij en laat het 5 minuten even bubbelen. Breng op smaak met zout en peper. Lekker? Dan is je saussie klaar.
  • Verhit de olie tot 175 °C. Wentel de stukken vis door het bierbeslag en laat even uitlekken. Frituur de vis in 3 à 4 minuten goudbruin. Haal met de schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Doe de vis in een bak en gooi er de ketjapsaus over. Hussel een beetje en schep het op een mooi bord. Gooi de lente-ui en wat sesamzaadjes over de kibbelingen heen.

 

Titel: Eten met Nick
Auteur: Nick Toet
Prijs: €25
Uitgever: Carrera

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav