Gids voor een leukere lockdown

 

Bij de eerste lockdown werden we barbecuepro’s en legden we een puzzel op het balkon of in de tuin, maar deze keer vergt het net even wat meer. 

 

 

Het is laat licht en voor je het weet weer donker, het sociale kringetje is klein en dat puzzelen gaat ook vervelen. Om het nog fraaier te maken moeten we op afstand de feestdagen door en het liefst ook nog leuk. Daarom een gidsje om het leven in lockdown leuker te maken.

 

1. Ga voor gala
Eerste kerstdag schuiven we opgedoft bij familie aan. Op chic is de dresscode. Mijn lange jurk hangt klaar, de krultang is uit het stof gehaald en wie weet doe ik wel een beetje foundation op. Het is gewoon puur genot om je alleen al kláár te maken voor een avondje uit.

 

2. Doe de filmmarathon
Onze traditie in december is alle Harry Potters opnieuw kijken en als het tijdtechnisch een beetje handig in te delen is doen we ook The Hobbit en Lord of the Rings (in juiste volgorde). Derde kerstdag leent zich dit jaar uitstekend als marathondag. Het is wel zaak om dit voor te bereiden. Wie doet de boodschappen? Welk huispak trek je aan? En heb je nog genoeg dekens en kaarsen in huis? Gordijnen dicht, telefoon op niet storen en bingen maar.

  

3. Ga gedraaide kaarsen maken
Echt hartstikke leuk, die gedraaide kaarsen van Hay, maar kanonneduur als je ze daarna in de fik steekt. Het schijnt dus dat je best makkelijk zelf kaarsen kunt draaien. Gewoon even twintig minuten in warm water leggen, daarna voorzichtig platdrukken met je vingers of een deegroller en draaien maar. Het is wel een vereiste dat je de wax kneedt als die meegeeft, dus meteen je design afmaken en rechte kaarsen aanschaffen voor een mooi resultaat.

 

4. Kook elke dag moeilijk
Tijd zat, dus die inner chef-kok krijgt de vrije hand. Probeer elke dag iets ingewikkelds te koken en documenteer dit met foto’s. Ook als het gerecht mislukt. Laat na afloop alles afdrukken in een miniboekje bij Hema. Zo heb je inspiratie over wat je later wél maar ook vooral niet meer wil maken.

 

5. Breng kleine cadeautjes aan de deur
Een lekkere reep Tony’s of Hands Off My Chocolate, een mooi magazine, een goede geurkaars, een boos pampaspluimen, zelfgebakken koekjes, een verzorgende handcrème… Pak al die kleine cadeautjes met zorg in en doe een roadtrip langs iedereen die je lief is. Zo kun je ze op afstand toch even laten zien dat je aan ze denkt.

 

6. Maak cassettebandjes op Spotify voor elkaar
Moest je vroeger nog rennen naar je cassetterecorder als dat ene leuke lievelingsliedje op de radio was om op record te drukken of zat je vlijtig cd’s te branden met jullie liedjes? Nu maak je gewoon een lijst in Spotify. Voor iedereen van wie je houdt een gepersonaliseerde en op kerstavond versturen.

 

7. Doe samen een challenge
Wandel elke dag vijf kilometer, plank een minuut samen via FaceTime, mediteer een maand onafgebroken, stuur iedere dag een kaartje naar iemand, sla aan het bakken, bel met een vriendin of bedenk wat je samen op afstand zou kunnen doen. Een pandemie is een prima voedingsbodem voor een fijne challenge.

 

8. Volg online een masterclass voor de fun
Dus niet omdat het moet of om er iets van te leren voor je werk, maar puur voor de leuk of omdat jij het wil. Een snelle cursus visagie, een uurtje vingerverven, hoe een tantramassage te geven, zo leer je breien, zelfontplooiing, wijnproeven; alles mag als het maar ter ontspanning en vermaak is.

 

9. Probeer een podcast
Onder het strijken, tijdens het verven van je woonkamer (ik), als je in je eentje een flinke wandeling maakt, als je in bad zit. Geef de podcast een eerlijke kans. Tips: Dag voor Dag van Liesbeth Rasker, Met Groenteman in het nieuwe normaal, Oprah’s Super Soul Conversations, die van PorteRenee over geld of eentje van ondernemer Celine Charlotte.

 

10. Neem vrij
Het is misschien verleidelijk om gewoon door te buffelen in lockdown, maar het is ook fijn om even uit te loggen en niks te moeten. Ook al is het maar een dagje om thuis te lantefanteren. Lummelen schijnt juist goed te zijn voor je lijf en je hoofd.

 

11. Knip en plak 2021 aan elkaar
Een stipje aan de horizon, licht aan het einde van de tunnel, noem het zoals je wilt, maar het schijnt dat 2021 perspectief biedt. Hoe lekker om alvast wat plannen te maken? Open je InDesign, koop een plakboek en maak een palet van wat je gaat doen komend jaar. Instant feel good material. En dat vanuit huis.

 

P.S.: Heb je zelf een lumineus idee? Die voeg ik graag nog even toe, mail me op adeline@amayzine.com.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans