Hè gezellig, weer met z’n allen over de Autoroute du Soleil

Ruim 200.000 Nederlanders hebben een tweede huis in Frankrijk. En vanaf vandaag mogen zij allemaal weer zonder problemen naar Frankrijk om daar lekker vakantie te vieren.

 

Zij niet alleen, heel vakantievierend Nederland mag de grens over om neer te strijken op een Franse camping, in een huurhuis of hotel. Hoewel er toch ook veel mensen nog huiverig zijn en liever in eigen land of tuin blijven. Toch kunnen de meesten met een eigen tweede thuis niet wachten. Maar ja, als je bijna een half jaar niet ‘thuis’ bent geweest staat er natuurlijk eerst nog een hoop werk en achterstallig onderhoud op je te wachten. Het gras komt inmiddels tot je knieën, die douche die in februari al lekte moet nu eindelijk maar eens gerepareerd en je baant je een weg naar binnen door de spinnenwebben en muizenkeutels heen. Een verloren wijnglas met een restje rode wijn heeft inmiddels bijna pootjes gekregen. Hoe zal het zwembad erbij liggen? En is er niet allang een ruitje ingetikt? Och, de buren zullen vast een oogje in het zeil hebben gehouden. 

 

De ellenlange files op de Autoroute du Soleil hebben velen vast niet gemist, alhoewel die dit jaar vast een stuk minder lang zullen zijn. Zo zie je maar weer, ieder nadeel heb z’n voordeel. 

 

En waar de kinderen de afgelopen jaren echt niet meer met hun ouders mee op vakantie wilden (nee, die vertrokken liever naar Bali in plaats van Zuid-Frankrijk) schuift iedereen nu gezellig met alle aanhang en kleinkinderen aan. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd wordt het credo deze zomer.

 

De avonturiers onder ons die steevast op de bonnefooi met een tent achterin naar het zuiden reden, zullen dit jaar een iets minder avontuurlijke reis moeten maken. Van tevoren moet alles minutieus uitgestippeld worden, welke camping (inclusief sanitair) is er open en van wanneer tot wanneer kunnen de tentstokken er in de grond gehamerd worden? Er kan niks meer aan het toeval worden overgelaten. Maar dat geeft ergens ook wel weer een soort rust, nietwaar? Weten waar je aan toe bent. Alle control-freaks onder ons knijpen stiekem in hun handjes. Het enige wat er nog mis kan gaan is een wolkje voor de soleil. Nou, beste Frankrijkvakantiegangers, denk eraan: mondkapjes mee en een meter afstand houden hè, in plaats van de anderhalf bij ons, auto voltanken en gassen maar. Bon voyage! Heb een fijne zomer. 

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman