George Floyd

 

De politie van Minneapolis ligt behoorlijk onder vuur in de Verenigde Staten, en niet zonder reden. Alvast een waarschuwing: het bijgesloten filmpje kan als schokkend worden ervaren.

 

Een voorstander van alles maar filmen en op internet gooien ben ik absoluut niet, maar helaas blijkt het in gevallen als deze wel noodzakelijk te zijn. Want met dit filmpje komt toch erg duidelijk aan het licht dat het volk een andere waarheid werd voorgehouden.

 

Het volgende is er gebeurd, volgens de woordvoerder van de politie: een man van kleur werd opgemerkt door vier politiemannen terwijl hij in zijn auto zat. Hij maakte een dronken en verwarde indruk en werd gesommeerd om zijn auto te verlaten. Hierbij verzette hij zich, waardoor de agenten zich genoodzaakt voelden hard op te treden. Toen ze hem in de boeien sloegen kwamen ze erachter dat hij in medische nood verkeerde en hebben een ambulance gebeld. Even later is hij in het ziekenhuis overleden.

 

Treurig, maar geen wereldnieuws. Maar toen werd het onderstaande filmpje openbaar gemaakt en bleek de vork toch héél anders in de steel te zitten. De ‘man van kleur’ wordt met grof geweld door een blanke politieman op de grond gehouden, met de knie van de politieman op zijn nek. Omstanders proberen met de andere agenten te praten, want zij vinden het geweld buitensporig; de man verzet zich niet eens. De arrestant schreeuwt ondertussen dat hij geen adem krijgt en of ze hem alsjeblieft niet willen laten doodgaan.

 

Ik zei het al: het filmpje kan als schokkend worden ervaren. Het duurt meerdere minuten en de omstanders worden op het eind helemaal woest wanneer het slachtoffer het bewustzijn verliest. Ze roepen dingen over racisme naar de agenten, of ze alsjeblieft de ambulance willen bellen en dat hij niet meer beweegt; waarom gaat die politieman niet van hem af?! Eindelijk besluit één van de politieagenten om de pols te voelen, en wanneer hij geen hartslag voelt wordt er een ambulance gebeld. In het ziekenhuis wordt hij officieel dood verklaard. Zijn identiteit werd in eerste instantie niet bekend gemaakt.

 

‘Zwart zijn in Amerika hoort niet gelijk te staan met de doodstraf. Vijf minuten lang zagen we hoe een witte agent zijn knie drukte in de nek van een zwarte man. Vijf minuten! Deze agent faalde dramatisch op menselijk vlak. Er kan maar een conclusie getrokken worden: deze man had nooit mogen sterven.’ Dat waren de woorden van de burgemeester bij een speciale conferentie in Minneapolis. Gisteravond werd er een demonstratie gehouden vanuit de Black Lives Matter-beweging (waarbij demonstranten werd gevraagd zich aan de coronamaatregelen te houden).

 

Echt misselijk tot op het bot word ik van dit nieuws. En die vier politiemannen, die zijn toch zeker gelijk ontslagen? Nee joh, in eerste instantie werden ze met betaald verlof gestuurd. Betaald! Gelukkig heeft alle ophef er wel voor gezorgd dat deze vier toch zonder baan zitten.

 

En het slachtoffer heeft inmiddels ook een naam gekregen: George Floyd, een beveiligingsmedewerker die door zijn collega’s als hardwerkend werd omschreven. Iemand die een vriend van ze was geworden, die zo graag de Bachata wilde leren, die mensen met liefde een lift naar huis gaf wanneer dat nodig was. Zijn collega’s vragen iedereen om hem zo te herinneren, als een lieve en kalme man, die zoveel meer had verdiend. Laten we dat doen.

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer