Geld maakt toch echt gelukkiger

 

Bewezen: geld maakt je toch écht (iets) gelukkiger

 

 

December is een knusse maand vol familie, vrienden, lekker eten, extra vrije tijd en veel avondjes op de bank. Allemaal dingen waar we blij van worden.

 

Nou ja. Echt blij worden we eigenlijk vooral van geld, zo blijkt uit onderzoek. We zijn dus lekker materialistisch ingesteld. Al zullen we nu allemaal bij onszelf denken: ‘maar ík niet’ en ‘o nee, dit geldt níet voor mij’. Wel dus. Sorry. Een gevoel van financiële zekerheid én daarbij grip op je geldzaken hebben, vergroot ons geluk en dan hebben we het over ons allemaal.

 

Voor dit onderzoek, ‘Geluk, Generaties & Geldzijn’, zijn mensen tussen de 17 en 77 jaar ondervraagd, dus leeftijd lijkt niet echt uit te maken. Maar liefst 91 procent van de mensen wordt gelukkiger als de geldzaken goed zijn geregeld. Geen schulden bij de bank, een fijn maandelijks inkomen en als het even kan wat sparen voor later. Dat extra zakcentje hebben. Voor in nood. Maar genoeg uitgeven om lekker te leven. Reizen maken, het huisje mooi inrichten, zo af en toe eens een fijne dag winkelen…

 

Tja.

 

Hoe komt het toch, dat geld zo’n centrale rol in ons leven speelt? Vanuit de psychologie is het logisch te verklaren. Het geeft toch een bepaald soort rust en een zeker gevoel, waardoor je je lekker voelt. Als je je geldkwesties niet op orde hebt, leidt dat automatisch tot meer stress. En van stress word je – verrassend – allesbehalve gelukkig. Niet dat je elke dag al je flappen moet tellen om je blij te voelen, nee. Maar weten dat je maandelijks genoeg verdient en niet rood staat heeft een positief effect op je humeur.

 

Dit zijn de feitjes over geld op een rij:

 

  • Zeker 66 procent van de Nederlanders voelt zich rijk
  • De Nederlander geeft zichzelf gemiddeld een 7,3 op de schaal van geluk (tussen 0 en 10)
  • Bijna 4 op de 10 Nederlanders maakt zich geregeld grote zorgen over de financiële toekomst
  • Mannen (46%) willen vaker eerder stoppen met werken dan vrouwen.
  • Jongeren vinden een leuke baan met minder salaris beter dan andersom
  • 65-plussers zijn het meest tevreden over hun inkomen

 

Maar, natuurlijk, ook gezondheid en sociale contacten dragen zo hun steentje bij aan onze blijheid, hoor. Het is heus niet alleen maar geld dat van belang is. Want je kunt nóg een bankrekening hebben met zes nullen, als je de hele maand december geen familie, vrienden, lekker eten, extra vrije tijd en veel avondjes op de bank hebt, is het allemaal niet zoveel waard.

 

En er is één feitje uit dit onderzoek, dat wij stiekem het állerleukst vinden. Dat is: de minderheid van de Nederlanders (36%) denkt dat miljonairs altijd gelukkiger zijn dan mensen in de bijstand. Zo is het maar net.

 

Bron: BinckBank

Door redactie franska.nl