Gegrilde artisjokken met kerrie­mayonaise

 

Indiaas koken lastig of spannend? Nee, hoor, integendeel zelfs!

 

Dan Toombs, aka The Curry Guy laat met zijn nieuwe (en onweerstaanbare!) recepten zien hoe je zonder een berg ingrediënten en technieken te gekke gerechten uit de Indiase keuken snel én gemakkelijk klaarmaakt. En: volledig vegetarisch. Maak het als voor- bij- of zelfs hoofdgerecht. Want dit is zo lekker, dat je vast meer wil…

 

Dit heb je nodig

  • 4 grote artisjokken
  • 3 el fijngehakte koriander

 

Voor de marinade

  • 2 el citroensap
  • 125 ml extra vergine olijfolie
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl zout
  • 1 tl versgemalen zwarte peper

 

Voor de kerriemayonaise

  • 250 ml mayonaise
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1⁄2 tl chilipoeder
  • 1 groene chilipeper, fijngehakt
  • 1-2 tl limoensap

 

Verwijder de dikke buitenste blaadjes van de artisjokken en snijd een groot deel van de stelen af als de stelen lang zijn, zoals te zien is op de foto. Het deel van de steel dat eraan blijft zitten is een uitloper van het heerlijke hart. Als de schil van de steel er taai uitziet, kun je de stelen schillen.

 

Breng een grote pan water aan de kook, voeg de artisjokken toe en laat ze 20 minuten garen, tot je de buitenste blaadjes er makkelijk af kunt halen. Laat iets afkoelen zodat je de artisjokken kunt vastpakken en snijd dan doormidden. Verwijder het harige gedeelte (het ‘hooi’) uit het midden.

 

Klop alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en wrijf de gehalveerde artisjokken hiermee in. Laat ongeveer 30 minuten marineren. Meng intussen alle ingrediënten voor de kerriemayonaise door elkaar en zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.

 

 

Vul de barbecue met houtskool, steek aan en wacht tot de kolen witheet zijn.

 

Leg de artisjokken met de snijkant naar beneden op het rooster. Houd wat van de marinade apart. Gril ze ongeveer 15 minuten en keer regelmatig, tot ze mooi gegrild zijn. Artisjokken zijn klaar als ze klaar zijn, dus gril tot de
bodem (het hart) gaar is.

 

Schep wat van de overgebleven marinade over de artisjokken en serveer met de kerriemayonaise. Garneer met de gehakte koriander.

 

Mocht je nog nooit een hele artisjok hebben gegeten: pluk een blaadje van de gegrilde artisjok, doop in de kerriemayonaise en schraap het vruchtvlees er met je tanden af. Je kunt de rest van het blaadje weggooien. Als alle blaadjes zijn verorberd, snijd dan het artisjokhart in stukjes en geniet ervan met nog meer kerriemayonaise.

 

 

Titel: The Curry Guy Veggie
Auteur: Dan Toombs
Uitgeverij: Good Cook
Prijs: €20,95

 

 

Door: Redactie FavorFlav