Geef die kat een belletje
Met dit stuk begeef ik me op glad ijs en loop ik kans om met pek en veren achternagezeten te worden. Want het gaat over de kat. En dat ie niet meer naar buiten zou mogen.
Omdat dit roofdier te veel vogeltjes de dood injaagt…
Uit onderzoek blijkt dat er alleen al in Nederland ieder jaar 18 miljoen vogels door ruim 3 miljoen huis- en zwerfkatten worden gedood. En die kat ziet geen verschil tussen een huismus en een zeldzame exotische soortgenoot. Hap, slik, weg dus. Bovendien is de kat een van de weinige huisdieren die zonder toezicht in de openbare ruimte mag rondbanjeren.
Dat kan niet langer, zo vindt Stichting Huiskat Thuiskat, een organisatie die wil dat de overheid het ‘zonder toezicht van baasjes buiten laten loslopen van huiskatten’ aan banden gaat leggen. Want, zo vindt de stichting, er kleeft te veel gevaar aan. In het verkeer als ze zomaar de weg opschieten, als overbrengers van ziekten door parasieten die ze met zich meedragen en omdat ze dus zoveel vogeltjes om zeep helpen. Daarom is de stichting bezig om een proefproces voor te bereiden om een rechterlijke uitspraak af te dwingen om de poes voortaan verplicht binnen te houden en Poekie net als de hond van de buren alleen nog maar aangelijnd naar buiten te laten.
Verder krijg ik als hondeneigenaar een bekeuring als ik de drolletjes van mijn Takkie niet opruim, maar de katten uit de buurt kakken vrolijk in mijn tuin en geen haan die ernaar kraait. Heel irritant en buitengewoon vies vind ik dat. Maar dit terzijde.
Om een soort van gulden middenweg te vinden heeft het Amsterdamse stadsbestuur als eerste gemeente in Nederland nu besloten om katteneigenaren te vragen om de huiskat een belletje (of felgekleurde kraag) om de nek te hangen zodat vogeltjes voor gevaar gewaarschuwd worden en op tijd kunnen vluchten om zo de schade aan de natuur te beperken.
Of dat nou zoden aan de dijk zet is nog maar de vraag want katten hebben heel snel door hoe ze nog zachter moeten sluipen om een vogeltje te vangen. ‘Tom Poes verzin een list’ is niet voor niks een gevleugelde uitspraak.
Bron: Het Parool.nl