Ik zit in Toscane

 

 

Misschien had je het allang gehoord of gelezen. Ik heb even vakantie. Nou jaaaa, even… om precies te zijn 23 dagen. Dat vindt iedereen tegenwoordig lang. Terwijl ik het nog steeds vergelijk met de schoolvakanties van vroeger. En omdat m’n moeder in het onderwijs zat, was bij ons thuis vijf weken vakantie normaal. Het is dus maar net hoe je ernaar kijkt, zie je wel?

 

Maar over Toscane. Dat is gewoon een van m’n favoriete plekken in m’n eveneens favoriete land Italië. Afgelopen week vroeg een Italiaan aan me waarom ik hier eigenlijk niet woon. ‘Je hebt een online magazine. Waarom kom je hier dan niet wonen?’ Heeft nog nooit een Italiaan aan me gevraagd. Nederlanders wel. Nu begint het dus serieus te worden.

 

Moet ik er nu echt over nadenken? Ik heb het hier wel altijd heel goed naar m’n zin al is er een heel grote reden waarom ik elk jaar weer baal dat ik niet in Nederland ben. En dan wel graag vandaag. 22 september. Want vandaag is m’n beste vriendin jarig. VAN HARTE!!!! En een hele dikke kus. (Als je dit leest.)

 

En al zo lang ik me kan herinneren ben ik er niet bij op haar verjaardag. Omdat ik zo nodig in september hierheen moet. Dat begon met een heel praktische reden. Alle moeders van de redactie hadden te maken met de kindervakanties. Dus als zij allemaal terug waren, kon ik er eindelijk van tussen. De tweede belangrijke reden is dat ik het landschap hier zoveel mooier vind als al die heuvels omgeploegd zijn.

 

Al die glooiende heuvels met die grote klonten kale klei. En dan ’s ochtends langzaam de nevel op zien trekken over al die heuvelrijen achter elkaar. En ’s avonds het lage septemberlicht erover zien strijken. Ik krijg serieus elke keer tranen in m’n ogen als ik het weer voor de eerste keer zie.

 

Vandaar dus deze week het Toscaanse gevoel op franska.nl. En op de homepage rijdt een soort ‘zelfportret’ van mijn man en ik voorbij in een lollige cinquecento (Fiat 500). Eentje met open dak, zodat-ie er met z’n gitaar bovenuit kan om een loflied op Italië te spelen.

 

En vandaar ook deze week een compleet Italiaanse playlist op Radio Franska. Met veel nummers die wij hier laatst aan tafel met een cluppie hebben zitten zingen. Ga dus naar het dansende poppetje op je laptop of het radiootje op je mobiel en geniet mee.

 

 

 

Ciao, liefs uit Toscane en a domani (= tot morgen)

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter