ALBERT HEIJN X FRANSKA.NL

 

 

Als ik mag kiezen eet ik liever groente dan rijst of aardappels. Ik hoor dus niet bij de gemiddelde Nederlander die maar 117 gram groente per dag eet. Neem nou nasi, dat vind ik behoorlijk suf. Gooi er bij mij maar wat extra groente bovenop. Een hele hand taugé bijvoorbeeld en flinterdun gesneden prei. Albert Heijn helpt Nederland om meer groente te eten. Ik heb daar ook zo mijn trucs voor. Ten eerste omdat het bij mannen toch anders in elkaar schijnt te zitten en ten tweede omdat ik het samen toch een beetje leuk wil hebben. Ik doe het volgende. Het begint met leuke namen. Dat is vast het halve werk.

 

Alles wat er leuk uitziet en leuk heet, smaakt nog veel lekkerder

 

1. Aperitivo al giardino

Groente bij de borrel. Natuurlijk met ook een gesneden worstje erbij, maar verder vooral drie kleuren wortel en bleekselderij aan lange stengels in een leuk glas en dan een lekkere dip erbij, bijvoorbeeld pesto of tonijnmayo (mayo, tonijn en wat citroensap in de keukenmachine). Fingerlicking good, zouden ze in de USA zeggen.

 

Wat je nodig hebt:

  • 3 kleuren wortel (bijvoorbeeld oranje, geel en paars)
  • Een stronk bleekselderij
  • en een lekkere dip

 

2. Feta & dried tomato couscous

(erg lekker met een gegrild lamskarbonaadje)

In plaats van ‘deeg-couscous’, maak je zelf je couscous, door een complete bloemkool in grove roosjes even snel door de keukenmachine te halen, tot het eruitziet als couscous. Lekkerrr!! Ik hoorde gisteren dat zoiets ook kant-en-klaar te koop is bij de Appie, handig.

 

De zelfgemaakte couscous meng je met aan stukjes gesneden zongedroogde (of verse) tomaat, aan kleine stukjes gesneden feta, gesnipperde basilicum en peterselie. Dat alles meng je met lekker wat olijfolie en heel smalle reepjes sugarsnaps. Ook heel lekker erdoorheen zijn rauwe tuinboontjes of vers gedopte erwtjes. Je dient het op op een mooi gekleurd slablad, bijvoorbeeld lollo rosso en het feest kan beginnen.

 

Wat je nodig hebt:

  • Een bloemkool
  • Tomaatjes, zongedroogd of vers
  • Feta
  • Platte peterselie
  • Basilicum
  • Gekleurde sla, bijvoorbeeld lollo rosso of radicchio
  • Verse erwtjes of tuinbonen
  • Sugarsnaps

 

3. Pasta verde

Met een dunschiller snijd je in de lengte tagliatelle van komkommer. Kun je rustig twee komkommers voor nemen. Eentje per persoon. Die slierten leg je met veel zout erop in een vergiet. Doe dat vooral een paar uur van tevoren, dan worden ze lekker flexibel.

 

Intussen maak je een sausje van heel fijngesneden ontvelde tomaat, met veel fijngesneden reepjes basilicum, wat balsamicoazijn en lekker wat olijfolie. Eventueel nog met een drupje tabasco.

 

Het zout spoel je na een paar uur met water van de komkommer af en daarna dep je de komkommerslierten droog met keukenpapier. Dan leg je op elk bordje de slierten neer, zoals je pasta neer zou leggen, mooi lichtgroen dus. Daarna in het midden een fikse schep van die heerlijke tomatensaus.

 

Je hebt nodig:

  • Lekkere tomaten
  • 2 komkommers
  • Basilicum

 

PS: Nog meer tips? Albert Heijn helpt met de AH Groenteboost om aan die 250 gram groente te komen.

 

Eet smakelijk!

 

Nog wat weetjes:

  • 71% van de Nederlanders ziet het belang in van 250 gram groente per dag en toch wil maar 39% graag meer groente eten
  • Meest verkochte groente bij AH is… de komkommer! Daarna volgen rode paprika en prei
  • 55% van de vrouwen vindt groente belangrijk, tegenover 32% van de mannen. Dacht ik het niet?! Als ik niet ‘ingrijp’ (= zelf kook) slaan we de groente rustig een paar keer per week over… Behalve de spruitjes dan, want die zijn favoriet. Bij mijn man. Niet bij mij. Jek!

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter