Ben jij ook
bovenmatig intelligent?

 

Ik wist al dat mensen met een rommelig huis of rommelige werktafel juist heel gestructureerd zijn. En andersom. Nu is er onlangs nog iets anders wetenschappelijk bewezen.

 

Mensen die veel vergeten zijn bovenmatig intelligent.

 

Tadaa! Ik wist het wel!

 

Twee Canadese onderzoekers hebben daarover in het wetenschappelijke magazine ‘Neuron’ een artikel gepubliceerd. Uit dat artikel blijkt dat vergeetachtigheid juist een teken van verregaande slimheid is. Ver-re-gaande slimheid. Niet zomaar een beetje slim dus. Heb jij dit ook? Loop je regelmatig de kamer uit om iets te pakken, maar weet je niet meer wat? Ben je dus bovenmatig intelligent. Net als ik.

 

Het zit namelijk zo: het is helemaal niet de bedoeling dat je brein alles onthoudt, het moet juist filteren welke informatie belangrijk is en wat je best kunt laten zitten. Onze hersens zijn uitstekend in het bepalen wat belangrijke informatie is en wat niet. Alles wat niet heel erg ontzettend nuttig is, wordt door ons hoofd dus gewoon vergeten.

 

Dus dat ik niet kan onthouden hoe oud iemand is en het rustig elke keer opnieuw vraag. Hoe iemands kinderen heten. Hoe iemand, waar ik toch ooit veel contact mee heb gehad, ook alweer heet. Hoe je naar een adres moet rijden, waar ik al tig keer geweest ben. Ik dacht altijd dat het kwam omdat m’n hoofd te vol zat. Teveel gezien en meegemaakt.

 

Zo zit het dus niet. Mijn buitengewoon intelligente brein is de boel de hele tijd netjes aan het opruimen en schiften. Die poppetjes daar vanbinnen zeggen tegen elkaar: ‘Jongens, is het echt nodig, dat we dit bewaren? Of zullen we deze boekenplank voor iets anders vrij maken? Die Franska is met iets nieuws begonnen, daar komt ook weer van alles bij kijken, dus er moet orde en prioriteit gecreëerd worden’. Weg met alle ballast. Ze kan het eventueel altijd aan een ander vragen. Of googelen.

 

Zo zit dat dus gewoon

 

Heb ik meteen een heel goed excuus als ik weer eens iets vergeten ben. ‘Ja sorry hoor, ik was het even vergeten, maar ik kan het ook niet helpen, want ik ben gewoon bovenmatig intelligent.’

 

Jij ook toch?

 

 

 

Door Franska

Fotografie: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter