Omdat ik introvert ben

 

‘Geloof je het zelf, Franska?’ Tuurlijk. Anders zeg ik het niet. Of klopt er dan al iets niet? Als je dat hardop zegt?

 

Oud Libelle-collega Liesbeth Smit heeft een boek geschreven over introvert zijn. Daar kwam ik achter via Facebook. Ik reageerde met: ‘Ik ga het kopen. Want ik ben namelijk ook introvert’. Geen commentaar. Hum. Ik had natuurlijk kunnen vermoeden dat introverte mensen gewoon geen commentaar geven. Volgens mij reageerde Wieke ook nog dat zij ook introvert was. Ook geen commentaar.

 

Verder nooit meer aan gedacht

Totdat er tijdens m’n vakantie een mailtje kwam. En meteen erachteraan een appje met dezelfde tekst. Ik reageerde blijkbaar niet snel genoeg. Dat de lancering 16 oktober was en dat ze me het eerste boek wilde overhandigen en of ik dan kwam. En of ik ook iets over het onderwerp wilde zeggen, omdat ik tenslotte ook introvert ben.

 

Ik mailde Liesbeth dat ik wel iets meer moest weten van het boek, een soort samenvatting ofzo, want tijd om te lezen had ik gewoon niet echt. Ik had een stapel boeken mee op vakantie en er is er geen een open geweest. Liesbeth stuurde me wat informatie en ook een test, met de tekst erbij: Kijk, misschien kun je eerst even deze test doen, dan kun je zien welk type introvert je bent.

 

Ik deed die test, had verder geen tijd om me in de uitslag te verdiepen, maar stuurde die wel even door naar Liesbeth: ‘Volgens mij ben ik alles, want ik krijg dit: Consul (ESFJ-T). Liesbeth: ‘Hahaha, alles! Jaja, dat kan ook. Maar je bent sowieso dus extravert aangelegd, en intuïtief. En Bill Clinton was er ook eentje ;-)’ Oeps. En dan mocht ik bij de lancering dus iets zeggen over introversie. Aangezien ik er dus zogenaamd verstand van heb… omdat ik er zelf eentje ben. NOT.

 

Wat nu? Hoe kreeg ik verstand van introvert?

Tot ik op het idee kwam, dat als ik dus toch een soort Bill Clinton ben, ik dan best, net als elke andere president, kan praten over iets waar ik de ballen verstand van heb. Ha!

 

 

Dus heb ik zo ongeveer dit gezegd

Weet je wat het is met introverte mensen? Je zou ze open willen breken, want ze zitten boordevol interessante inzichten, die ze helaas bijna nooit met je delen. Want ze zijn nog steeds aan het nadenken over wat nou precies de juiste formulering is. En of de wereld wel op hun visie zit te wachten. En zo vertelde ik nog het een en ander aan ‘wijsheden van de koude grond’. Of er iets van klopt lees ik hopelijk nog een keer. Het boek ligt intussen naast m’n bed.

 

Ben je ook introvert?

Of heb je met introverte mensen te maken en wil je ze beter begrijpen? Gewoon het boek van Liesbeth Smit kopen. ‘Ik moet nog even kijken of ik kan, de stille revolutie van de introverte mens’ verschijnt op 17 oktober a.s. bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. Of meedoen met deze Woensdag Windag-actie. Want ik mag drie gesigneerde boeken weggeven.

 

 

Zo doe je mee

Ga naar de Facebookpagina van Franska.nl en reageer op het artikel over dit onderwerp. Vertel waarom jij dit boek wilt lezen. Je hebt een week de tijd om te reageren. Dan worden de boeken verloot. Geen Facebook? Mail dan naar winnen@franska.nl.
 

Veel succes!

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter