Gemarineerde gamba’s

 

 

 

 

De eerste keer dat ik dit voor een verjaardags-etentje maakte, deed ik het vooral omdat ik ermee wilde scoren op tafel. En dat werkte. Het ziet er gewoon prachtig uit. Al zeg ik het zelf. Terwijl mooi koken niet mijn sterkste kant is. Ik ben meer van lekker. Meestal maak ik het met twee of drie potten tegelijk en denk ik: leuk cadeautje! Nog nooit gelukt. Hap, hap, hap… en weg is het weer.

 
 

Dit heb je nodig

  • 1 kilo (niet te gaar) gekookte gamba’s
  • 1 tl grof zeezout
  • 250 ml limoensap
  • 80 ml rijstwijnazijn
  • 2 tl kristalsuiker
  • 1 stengel citroengras (sereh)
  • 2 lente-uitjes
  • 2 kleine groene pepers
  • 1 limoenblaadje (djeroek poeroet)
  • klein bosje koriander
  • 1 komkommer
  • een of twee goed schoongemaakte afsluitbare glazen potten

Zo maak je het

Het  witte gedeelte van het citroengras in 7 cm lange stukken snijden en in de lengte in vieren snijden.

Lente-uitjes in dunne ringetjes snijden.

Groene pepertjes in lengte halveren, met een theelepel de pitjes eruit schuiven en dan in dunne halve ringetjes snijden

Limoenblaadje in een paar stukjes breken.

Zoveel korianderblaadjes fijnsnijden dat je een handje vol hebt.

Komkommer schillen, in de lengte doorsnijden en met een eetlepel het zaad eruit halen. Daarna in plakjes van ongeveer een halve centimeter snijden.

In een grote kom zout, limoensap, azijn, en suiker mengen.

Gamba’s, citroengras, lente-ui, pepertjes, limoenblad, koriander en komkommer er doorheen scheppen.

Het mengsel over de potten verdelen en paar uur (of een nachtje) in de koelkast laten staan.

 

 

Eet smakelijk!

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter