Afgelopen vrijdag was het WK Snertkoken in Groningen. Tijdens deze wedstrijd werd bekendgemaakt dat onze heerlijke snert vanaf nu bij het Nederlandse erfgoed hoort. Het gerecht behoort tot het immaterieel erfgoed. Dit bestaat uit (traditionele) activiteiten die we willen behouden voor de toekomst. En dat lekkere kommetje snert hoort daar nu bij en daar zijn we natuurlijk super-trots op.
Als je het mij vraagt, is er niks lekkerder dan snert eten met dit weer. Een heerlijk zonnetje, maar toch nog een beetje een winters gevoel. Geen tijd om snert te maken? Dan maken we toch een makkelijke variant!
Dit heb je nodig
500 g spliterwten
1,5 liter kippenbouillon
1 laurierblad
2 uien
1 prei
2/3 aardappels
1 winterwortel
·Optioneel: knolselderij
1 rookworst
Peper en zout
Zo maak je het Breng de spliterwten aan de kook met de 1,5 liter kippenbouillon en het laurierblad. Snijd de ui in stukken, snijd de prei in (halve) ringen en schil en snijd de aardappels in blokjes.
Snijd ook de wortel en eventueel de knolselderij in blokjes. Voeg dit allemaal toe aan de soep en laat de soep zo lang mogelijk (minimaal 30 minuten) op het vuur staan. Breng op smaak met wat zout en peper (en eventueel knoflookpoeder). Pureer dan de soep en warm de rookworst op. Snijd deze in plakjes en voeg toe aan de soep.
Eet smakelijk!
Door: Meagan Suares
Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.
Fotografie: Nikita Holst
Leestip
Heb jij de kerstboom al staan?
Heb jij de kerstboom al staan?
Nee joh, dat kan toch pas na Sinterklaas? 61%, 19 votes
19 votes61%
19 votes
Mij niet gezien, ik houd niet van kerst. 29%, 9 votes