Snert

Dit willen we vanavond eten en wel hierom.

 

Afgelopen vrijdag was het WK Snertkoken in Groningen. Tijdens deze wedstrijd werd bekendgemaakt dat onze heerlijke snert vanaf nu bij het Nederlandse erfgoed hoort. Het gerecht behoort tot het immaterieel erfgoed. Dit bestaat uit (traditionele) activiteiten die we willen behouden voor de toekomst.  En dat lekkere kommetje snert hoort daar nu bij en daar zijn we natuurlijk super-trots op.
 

Als je het mij vraagt, is er niks lekkerder dan snert eten met dit weer. Een heerlijk zonnetje, maar toch nog een beetje een winters gevoel. Geen tijd om snert te maken? Dan maken we toch een makkelijke variant!

 

Dit heb je nodig

  • 500 g spliterwten
  • 1,5 liter kippenbouillon
  • 1 laurierblad
  • 2 uien
  • 1 prei
  • 2/3 aardappels
  • 1 winterwortel
  • ·Optioneel: knolselderij
  • 1 rookworst
  • Peper en zout
     

Zo maak je het
Breng de spliterwten aan de kook met de 1,5 liter kippenbouillon en het laurierblad.
Snijd de ui in stukken, snijd de prei in (halve) ringen en schil en snijd de aardappels in blokjes.

 

Snijd ook de wortel en eventueel de knolselderij in blokjes. Voeg dit allemaal toe aan de soep en laat de soep zo lang mogelijk (minimaal 30 minuten) op het vuur staan. Breng op smaak met wat zout en peper (en eventueel knoflookpoeder). Pureer dan de soep en warm de rookworst op. Snijd deze in plakjes en voeg toe aan de soep.

 
Eet smakelijk!

Door: Meagan Suares

Meagan woont in een studentenhuis in hartje Amsterdam met zes gillende huisgenoten. Studentenmaaltijden vindt ze maar niks, dus staat ze elke avond in de keuken voor iedereen te koken. Ze is dol op reizen, gezelligheid, lekker eten, drinken en ‘af en toe’ sporten.

Fotografie: Nikita Holst

Afbeelding van Meagan Suares