Flink afgeprijsd én groen

 

Hij was flink afgeprijsd. Die kleur… zo mooi! Ik dacht dat het een kandelaar was. Genoeg redenen om over te gaan tot een aankoop (ik heb er namelijk al een stuk of veertig).

 

Vanuit een ooghoek zittend in de bus in Parijs zag ik de winkelpui: Emery & Cie. Ik kende de naam. Ik wist: prachtige stoffen, tegels, aardewerk, verf en behang. In kleuren en dessins die je niet kunt omschrijven, zo mooi. Toch: niet per se spullen waar ik een huis vol van zou willen hebben. Ik was net verhuisd naar een pas (samen)gekocht appartement in Amsterdam. Met (toevallig?) in de keuken, badkamer en wc: tegels van Emery & Cie. In een kleurstelling die ik zelf nooit gekozen zou hebben. Iets met vergrijsd blauwgroen en goudachtig okerbeige (inderdaad, kleuren die je niet kunt omschrijven). Het zou kapitaalvernietiging zijn om al dat moois eruit te slopen.

 

In Parijs regende het pijpenstelen, uitstappen was geen optie. Bovendien, ik was aan het werk, onderweg naar een beurs. Work first, then play, dacht ik nog. De volgende dag dus naar de Emery & Cie-winkel. Tip: de koopjes vind je achterin. Er was toen niet heel veel koopjes-keuze, maar één object mee naar huis is toch genoeg? Dat werd deze kandelaar (drie euro), die bij nadere inspectie thuis geen kandelaar bleek te zijn. Plat van boven, met een klein gaatje bedoeld voor een wierookstokje. Vermoed ik. En ik hóu helemaal niet van wierook. Hij staat nu met een grastakje te pronken met wat ander dierbaar groens, trots en fier.

 

Van de collecties van Emery et Cie ben ik steeds meer gaan houden. Zowel op de website (emeryetcie.com) als in de winkels (Parijs, Londen, Brussel) kijk ik mijn ogen uit. En thuis geniet ik elke dag weer van de tegels in de keuken en badkamer.

 

 

P.S. Nu tot 70% korting bij Emery et Cie in Brussel!

 

Stockverkoop: Elke maandag van 9 tot 16 uur aan de Van Volxemlaan 404, 1190 Brussel.

 

Uitverkoop/Sale: Tot eind maart 2017 (i.v.m. verhuizing) aan de Koolmijnen-kaai 78, 1080 Brussel. Maandag en zondag gesloten.

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.